Som kok ser man nok altid lidt anderledes på mad og råvarer end alle andre. Lad det være sagt med det samme, jeg har absolut intet imod de store danske supermarkedskæder. Dog undres jeg ofte over, hvordan og hvorfor en befolkning fra et gammelt landbrugsland vælger mere og mere halvfabrikata, mere og mere færdiglavet mad.
Vi har i den danske natur alle muligheder for gode friske råvarer – det være sig fiskene i havet, dyrene på marken, grøntsagerne i jorden og frugterne på træerne. Alligevel vælger størstedelen den nemme og ikke mindst billige løsning.
Jeg undrer mig gang på gang, når jeg selv er ude at handle. Langt de fleste af os kigger på prisen i stedet for fedtprocenten, når der skal købes hakket kød.
Samtidig ænser de færreste de økologiske varer. Hvorfor? Er det manglende viden, nærighed, eller simpelthen fordi vi ikke fatter forskellen på det gode produkt kontra det industrielle og ligegyldige produkt?
Jeg tror, de færreste mennesker ved, hvordan en kylling smager – altså en rigtig kylling. Ikke en af dem, man kan få 5 af for en 100-mand i supermarkedets fryser. Næ, en af dem, hvor man kan få én for en 100-mand. Jeg ved godt, at det er en noget højere enhedspris, men jeg lover jer, den smager mindst 5 gange så godt. Derfor er det en stor fornøjelse for mig, hver gang jeg serverer kylling for venner og bekendte.
At se deres overraskelse over, at noget så almindeligt som en kylling kan smage af så meget.
På samme måde er det, hvis man bevæger sig i grøntafdelingen. Min opfattelse er, at det er de færreste, der køber andet end salat, tomat og agurk. For skal man bruge andre former for grøntsager, kan de jo altid findes i dybfryseren. Og det er da noget nemmere. Gulerødderne er ikke blot skrællet, de er også hakket i fine stykker og pakket sammen med porrerne og sellerien. Det gør jo det hele meget nemmere, når man skal hjem og forberede aftenens måltid, en dejlig hønsekødssuppe. Og suppen findes heldigvis i fryseboksen lige overfor, næsten lige ved siden af posen med frosne kød- og melboller. Så mangler man jo pludselig kun lidt brød til, og det findes jo, meget praktisk, i den tredje frysedisk. Der er ikke noget bedre end ”frisk frost”!
Jeg ved ikke, om I kan forstå min sarkasme og min forundring over, at vi altid vælger de nemme løsninger. Måske er det, fordi vi tror, det er sådan, man gør. Fordi vi aldrig har fået en rigtig hjemmelavet hønsekødssuppe. En suppe kogt på en god høne og friske i stedet for frosne grøntsager. Med hjemmelavede kød- og melboller. Serveret med et godt stykke brød til. Se, nu begynder tingene at smage af noget, det begynder at være de gode danske råvarer, der bruges. Det begynder at give mening.
Dansk-libanesisk kok kendt som chefkok og dommer i TV2-programmet Helvedes Køkken. I dag medejer af Frederikshøj Kro i Aarhus.