Tandbørsten kan hjælpe ældre til bedre og længere liv

Af: Siff Malou Nielsen

Foto: Colourbox

Der må ikke sløses med tandhygiejnen, selv om alderen tynger. Effektiv tandbørstning kan redde de ældre fra smerter, hospitalsindlæggelser og dødsfald, fortæller eksperter.

I takt med at danskernes gennemsnitsalder fortsat er stigende, ses der flere velbevarede tandsæt og færre proteser. Det kræver daglig tandpleje, men rigtig mange ældre, især plejehjemsbeboere, er ikke længere i stand til at tage tilstrækkeligt vare på sig selv, og her er det ofte tandbørstningen, der ryger, forklarer overtandlæge Børge Hede fra omsorgstandplejen i Københavns Kommune.

Mangelfuld mundhygiejne hos plejekrævende ældre er et alment og veldokumenteret sundhedsproblem. Undersøgelsen viser, at op mod 80 pct. af landets plejehjemsbeboere ikke selv kan gøre tænderne tilstrækkeligt rene. Samtidig bliver kun 40 pct. af dem, som har brug for det, sendt videre til tandlæge. Og det kan have store konsekvenser, siger Børge Hede.

Selv velholdte tænder kan forfalde på kort tid af caries eller paradentose og føre til massiv udvikling af tandsygdomme, som kan være årsag til alvorlige sygdomme, som for eksempel hjertekarsygdomme og lungebetændelse. Og i værste tilfælde medføre døden. Specielt de ældre, der har svært ved at synke, har øget risiko for at få lungebetændelse, når mundhygiejnen er dårlig. De får hyppigere spyt ned i lungerne, og når spyttet samtidig er fyldt med bakterier, kan det fremprovokere en betændelsestilstand.

– Tal fra 2010 viser, at alene i København bliver 422 ældre plejehjemsbeboere indlagt på hospitalet med lungebetændelse hvert år. Det svarer altså til cirka 5.000 årlige indlæggelser på landsplan, fortæller Børge Hede, men fremhæver, at samtidig viser undersøgelser, at hver 10. af disse kan forebygges ved effektive mundplejeprogrammer.

 

Dårligt tandsæt nedsætter livskvaliteten

Men det er ikke kun sygdomme, som er konsekvensen af dårligt tandsæt. Dårlig tandhygiejne kan også påvirke den ældres livskvalitet og have betydning for tyggefunktionen, fortæller Ole Mørk Nielsen, der er formand for lederforum, plejehjemslederens fagforening.

– Det kan være alt fra dårlig ånde til belægninger, smerte, blødninger og problemer med at spise, som dermed kan ende med underernæring og manglende energi hos den ældre,, siger han.

Hvorfor tandbørsten ikke altid er første prioritet for hverken plejepersonale eller den ældre, forstår Børge Hede og Ole Mørk Nielsen godt.

Forklaringerne er blandt andet, at nogle ældre stadig hænger fast i de gamle vaner, hvor der ikke var meget fokus Colgate og hyppige tandlægebesøg. Men selvom tandhygiejne har ændret sig de seneste 15-20 år er regelmæssig tandpleje fortsat svært. For andre er det fysisk umuligt at få børstet grundigt nok, og så er det dem, der lider af demens, og som glemmer alt om tænderne. Udover det er der rigtig mange plejehjemsbeboere, der blot ikke får søgt hjælp på eget initiativ, og kommer dermed ikke til tandlægen, fortæller de begge.

– Ofte bliver tænderne også nedprioriteret med alderen: ”Mine tænder holder nok lige min tid ud” og denne indstilling i kombination med besværet med at komme til tandlægen og prisen, kan desværre være medvirkende til, at mange ikke får den tandpleje, som er nødvendig,  tilføjer Ole Mørk Nielsen.

Børge Hede mener dog ikke, at man alene kan lægge hele ansvaret hos de ældre plejehjemsbeboer, da de jo netop er en gruppe, der har brug for omsorg og pleje – herunder omsorgstandpleje. Så personalet spiller i den grad en vigtig rolle, understreger han, og forklarer, at det kan være svært for personalet at forstå vigtigheden af tandplejen, da de ofte ser beboerne føre tandbørsten op til munden, og derfor tror, at de selv gør det tilstrækkeligt.

 

Svær opgave for plejepersonale

Personalet er dog opmærksomme på eventuelle tandgener hos de ældre, indskyder Ole Mørk Nielsen, men fortæller samtidig, at det ikke altid er en let opgave for personalet at komme til tænderne:

– Mange vil helst klare mundhygiejnen selv, for det har man altid gjort. Udover det, er munden for mange meget privat, og de kan føle ubehag ved at andre skal hjælpe dem med tandbørstningen. Ofte bider de ældre sammen – specielt demente – og personalet skal passe meget på, så det ikke føles som overgreb. Det er en svær balance, tilføjer Ole Mørk Nielsen.

Børge Hede er enig i, at det er en svær balance, men synes samtidig, at det handler om en holdningsændring; at tandplejen indgår på lige fod med alt anden pleje, som også kan være grænseoverskridende, men som bliver gjort. Og så behøver det faktisk ikke være så besværligt at holde styr på de ældres tandsæt, siger han.

Faktisk kan de fleste af sygdommene og generne forebygges billigt og effektivt gennem en øget indsats for bedre mundhygiejne på plejecentre, viser evalueringer af et projekt, det har kørt på fem plejecentre i Købehavns Kommune.

 

Tandbørstning skal være et fællesprojekt

En af initiativtagerne bag projektet SOC (Shared Oral Care) er Børge Hede. Personalet på plejecentrene blev oplært af klinikassistenter i at hjælpe beboerne med mundplejen. Konkret foregik det sådan, at klinikassistenten hver eneste uge fulgte med plejepersonalet rundt på stuerne til de ældre, og tog en indledende snak med dem om lige præcis deres individuelle behov. Og imens de ældre fik børstet tænder, foregik undervisningen. Undervisningen havde både fokus på teknikker til at komme godt rundt med tandbørsten, og på vigtigheden af god tandsundhed, og så blev der ført dagbog. Til at starte med var det klinikassistenten, der børstede tænderne på de ældre, men som projektet skred frem, overtog plejepersonalet tandbørsten, og klinikassistenterne assisterede kun hver tredje uge. Klinikassistenterne kommer stadig hver tredje uge, og planen er, at det skal de fortsætte med.

– Det havde en enorm god effekt, at læringen foregik i selve situationen. Både for personalet, men i den grad også for den ældre, som blev involveret og var med i hele forløbet. Dét tilsammen viste nogle rigtig lovende resultater, konkluderer Børge Hede.

 

Fokus hjælper på tandsundhed

Efter de ni måneder, hvor projektet kørte, steg beboernes mundhygiejne fra 40 til 90 pct. Forbedringerne blev målt ved at se på, hvor meget tandkødet blødte, da projektet startede efter 3 måneder, 6 måneder og til sidst efter 9 måneder. Tilsvarende blev der set på, hvor meget belægning, der sad på tænderne og på proteserne.

Projektet har været så stor en succes, at Københavns Borgerrepræsentation har besluttet at rulle det ud til samtlige plejecentre i kommunen. Nu venter Børge Hede blot på, at det bliver implementeret i hele Danmark.

– Omkring 500 indlæggelser for lungebetændelse kan nemlig undgås hvert år, hvis ældre på landets plejecentre får forbedret deres tandsundhed. Og da mindst hver femte af indlæggelserne ender med, at patienten mister livet, kan effektive mundplejeprogrammer potentielt redde omkring 100 liv om året, siger overtandlægen.

Så lidt tandlæge som muligt

Ole Mørk Nielsen bakker op om projektet, men mener, at det er vigtigt ikke at glemme behandlinger og de almindelige tilsyn, som ofte er dem, de ældre sylter, når de kommer på plejehjem:

– Igennem mange år har der været fokus på ældres tandhygiejne, men selvfølgelig kan indsatserne blive bedre, og der er ingen tvivl om, at projektet i Købehavns Kommune vil kunne hjælpe en del i forhold til det daglige, men man må ikke glemme vigtigheden af, at nogle har brug for reelle behandlinger. Mange af plejehjemmene har svært ved at få tandlægerne til at komme ud, da det er besværligt – både med hensyn til behandlingen, men også i forhold til udstyr, arbejdsstillinger, belysninger osv., og så ender det ofte med nødbehandling, siger Ole Mørk Nielsen.

Tandlægeforeningen mener dog, at der allerede er sket rigtig meget med omsorgstandplejen, men påpeger, at det er utroligt vigtigt ikke at glemme at holde fokus på de ældres tænder, da man netop ved, at det kan forbedre de ældres liv, og samtidig spare samfundet penge.

– Vi er enormt glade for den udvikling, der er sket inden for tandplejen af ældre inden for de seneste år. Hvor det før i tiden var proteser, der prydede de ældres mund, er det nu velbevarede tandsæt, man ser. Og det betyder helt andre problemer, og det er derfor et skridt i den rigtige retning, at man fra politisk side har valgt at modernisere omsorgstandplejen, siger Freddie Sloth-Lisbjerg, formand for Tandlægeforeningen.

Freddie Sloth-Lisbjerg er især begejstret for, at der er kommet øget fokus på forebyggelse og vigtigheden af at inddrage social- og sundhedsassistenterne i tandplejen ved blandt andet at inddrage tandhygiejne og mundsundhed som en naturlig, integreret del af deres uddannelsesforløb:

– Når vi snakker om tandpleje af ældre, handler det jo i virkeligheden om at have så ”lidt tandlæge” indblandet som overhovedet muligt. Personalet skal drage omsorg for de ældre, og herunder tage sig af deres tænder. Det ligger nærmest i ordet – omsorgstandpleje, slutter formanden.

 

Hjælp din mor med tænderne

Men det er ikke kun plejepersonalet, der kan gøre en forskel og hjælpe de ældre til et bedre liv. De pårørende har også et væsentligt ansvar, siger Børge Hede, der selv tager tandbørsten frem, når han er på besøg hos sin mor.

– Som pårørende har man ofte et mere personligt forhold, som gør det lettere at hjælpe ens mor eller far, eller bedsteforældre med at få skrubbet tandsættet. Selv om personalet gør sit bedste, så har de desværre bare rigtig travlt, og her vil det på ingen måde skade med en ekstra og mere grundig tandrensning. Tværtimod, kan det være med til, at vi har de ældre omkring os i længere tid. Så se at få tandbørsten i sving, og hjælp din nærmeste med et problemfrit tandsæt, opfordrer Børge Hede.

 

Gode råd til at børste tænder på ældre:

  • Brug en elektrisk tandbørste eller almindelig tandbørste, afhængig af hvad der fungerer bedst for jer begge.
  • Brug en blød tandbørste med et lille børstehoved.
  • Brug tandpasta med flour.
  • Sørg for, at den ældre sidder ned, og at du står bagved. På den måde får du en god arbejdsstilling, og du kan nemt få adgang til den ældres mund.
  • Børst både tænder og tandkødsrande rene. Træk evt. lidt ud i den ældres kind, så der er plads til at børste tænder.
  • Hvis du bruger en almindelig tandbørste, kan du f.eks. bruge gnubbemetoden: Hold tandbørsten vandret med fibrene pegende vinkelret mod tændernes flader, evt. let skrånende mod tandkødsranden. Pres forsigtigt børsten mod tænder og tandkød og brug små gnubbende/cirkulære bevægelser.
  • Det er vigtigt, at du børster stille og roligt, og at du går systematisk frem, så alle tandflader børstes grundigt. Start f.eks. med at børste undermundens tænder udvendigt, så indvendigt og til sidst på tyggefladerne og gør det samme for overmunden.
  • Hvis den ældre har kroner, broer og/eller implantater: Vær særligt opmærksom på at rengøre grundigt omkring restaureringens kanter. Hvis det er muligt, er det en god idé også at hjælpe den ældre med at bruge f.eks. tandstikker eller en interdentalbørste til at holde rent mellem tænderne.
  • Det er bedst, hvis den ældre får børstet sine tænder både morgen og aften.

Kilde: Tandlægeforeningen