Man kan opleve, at tænderne bliver ”skøre” og knækker let, eller at man taber sine fyldninger i tænderne. Der kan også komme øget risiko for huller i tænderne. Nogen oplever også, at evnen til at hele efter en tandbehandling kan være nedsat.
Det anbefales derfor, at du får lavet en tandstatus hos din tandlæge, inden strålebehandlingen begynder.
Hvis du oplever problemer med tænderne efter strålebehandling, er det vigtigt at være grundig med din tand- og mundhygiejne. Det kan også være en god idé at planlægge hyppigere tandlægebesøg, end du tidligere har været vant til. Læg sammen med din tandlæge en fast plan for dine tandlægebesøg.
Der findes produkter, som f.eks. tandpasta med ekstra meget fluor, der kan være med til at nedsætte den øgede risiko for huller i tænderne. Du kan få tilskud til tandpastaen, hvis du får en recept hos din tandlæge.
Ud over problemer med tænderne oplever mange, som har fået stråleterapi i hoved-hals-området, andre gener i mundhulen. Det kan f.eks. være sår i munden, svamp, belægninger, sarte slimhinder, mundsmerter og mundtørhed.
Bivirkninger kaldes sene, hvis de først opstår, efter strålebehandlingen er afsluttet. Sene bivirkninger kan være til stede i måneder eller år. I nogle tilfælde kan de blive permanente og kaldes så senfølger.
Hvor alvorlige bivirkninger, man får, afhænger af, hvor på kroppen og i hvor stort et område man får strålebehandling. Derudover har stråledosis i hver enkelte behandling og den samlede stråledosis for hele behandlingen også betydning for eventuelle sene bivirkninger.
Hvis du får alvorlige problemer med tænderne efter kræftbehandlingen, kan du have mulighed for at få økonomisk tilskud til tandlægebehandling i den region, hvor du bor.
Kilde: cancer.dk
Kilde: cancer.dk