Tandregulering kræver tæt samarbejde

Af: Ann Bröchner, specialtandlæge og sagkyndig konsulent i Styrelsen for Patientsikkerhed

Foto: Colourbox

Der findes ingen bøjler, som alene ved tandlægens hjælp eller med et trylleslag kan få tænderne til at sidde rigtigt.

En tandregulering er et langvarigt projekt, som kun lykkes, hvis der er et tæt samarbejde mellem familien og tandlægeteamet.

Der hører et godt forarbejde til, før en tandregulering kan gå i gang. Specialtandlægen skal f.eks. forholde sig til: Hvilke problemer er der? Hvor skal tænderne stå for at løse problemerne? Hvilke midler (bøjler) og tiltag skal bruges, for at målet kan nås? Kan barnet samarbejde, og magter barnet at holde tænder og bøjler rene gennem hele forløbet?

Når forarbejdet er slut, bliver behandlingsplanen grundigt gennemgået med barnet og forældrene. Først nu kan familien få en realistisk fornemmelse af, hvad de skal tage stilling til. Hvis barnet siger nej tak til en behandling, er det vigtigt at forstå de konsekvenser, det kan have. Hvis barnet fortryder og senere kommer tilbage med et ønske om behandling, kan det optimale tidspunkt, i forhold til væksten, være forpasset. Det kan betyde, at en behandling vil blive mere langvarig og stille større krav til samarbejdet. Samtidig kan det blive nødvendigt med mere kompliceret apparatur. Muligvis bliver resultatet ikke så godt som planlagt.

 

Fast eller aftagelig bøjle

Når der er behov for aftagelige bøjler, skal der tages aftryk til bøjlen. Det er en tandtekniker, der laver bøjlen, og der kan gå op til to uger, inden den er klar. Når barnet får bøjlen udleveret, vil klinikpersonalet vise, hvordan den anvendes, hvordan den holdes ren, og hvor mange timer i døgnet, den skal bruges, for at have en effekt. Det kan være nødvendigt med flere slags aftagelige bøjler, og senere skal behandlingen måske fortsættes med faste bøjler.

Børn, der får faste bøjler på fra starten, vil skulle sidde længe i tandlægestolen første gang, fordi pålimning af de små metalfirkanter (brackets) på hver enkelt tand er præcisionsarbejde. Metaltråde og fjedre bliver bagefter monteret på brackets med små elastikker eller ståltråd, og så begynder tænderne at kunne mærke presset. Når tænderne går i gang med at flytte sig, aftager ømheden. De fleste børn er dygtige til at klare det.

 

___________

 

ATO anbefaler

* At der foretages tandregulering, hvis der er en god grund til det – set ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv

* Når barnet får tilbudt bøjle, kan det være godt med nogle ugers betænkningstid

* Bøjlerne samler bakterier og madrester. Derfor er det vigtigt at følge personalets råd om, hvordan man holder rent omkring bøjlerne for at undgå huller i tænderne