Tandsundhed tæller ved diabetes

Af: Merete Valentinus, tandplejer, medlem af hovedbestyrelsen i Danske Tandplejere

Foto: Privat

Diabetes er en autoimmun sygdom, hvilket vil sige en sygdom hvor kroppens immunforsvar nedbryder sig selv. Det kan skade tænder og gummer. Diabetes skal man leve med resten af sit liv, og derfor er det nødvendigt at forebygge eventuelle skader for at kunne fastholde en god livskvalitet.

Heldigvis er der stor viden og fokus på, hvad man som diabetiker selv kan gøre. Sund kost, regelmæssig motion og god mundhygiejne er med til at styrke kroppen og forebygge infektioner.

Som diabetiker er man særligt udfordret, når man taler om mundpleje og sygdomme i mund og tænder.

De mange mellemmåltider udfordrer tænderne

For at opretholde et stabilt blodsukkerniveau, skal man som diabetiker have mange mellemmåltider. og alle fødevarer indeholder sukker, som giver næring til de bakterier, der naturligt er i mundhulen og kan give huller i tænderne.

Yderligere har man som diabetiker mere sukkerholdigt spyt og sukkerstofferne giver på samme måde næring til bakterier, der kan være med til at nedbryde tændernes fæste.

Højt blodsukker nedsætter heling og modtandsdygtighed

Ved diabetes, lukker de små blodkar sig sammen pga. ophobning af sukkerstoffer. Når dette sker, er der ikke den nødvendige blodforsyning til, at sår og skader på hud og slimhinder kan heles og lukke af for, at bakterier kan vandre ind i kroppen og forvolde skader. I mundhulen ses der ikke, som på raske personer, inflammation med rødme og pus fra det inficerede område. Det gør det derfor svært at se og identificere en sygdomstilstand. Hos en rask person vil tandkødet bløde, være hævet og ømt, men hos diabetikere fremstår tandkødet blegt og fast, som om det var sundt. Der er derfor ingen advarselssignaler, man kan forholde sig til som tandplejefaglig eller diabetiker og det er derfor vigtigt, at forebyggelse i form af god mundhygiejne og tandpleje prioriteres højt, hvis man diagnosticeres med diabetes.

Nedsat spytproduktion

Mange diabetikere har nedsat spytproduktion. Spyttet har en vigtig funktion i forhold til at fjerne belægninger og madrester fra tænderne. Ved mangel på spyt vil fødeemner have tendens til at klistre til tænderne.

Hvis der sidder madrester og belægninger på tænder, slimhinder eller på proteser, er man i høj risiko for at få svampeinfektioner, som kan vise sig ved, at man har en brændende fornemmelse i munden og ved, at det svier i munden, når man spiser krydret mad.

Det er ikke altid, at man selv kan mærke, at man har nedsat produktion af spyt. For tandsundheden kan det imidlertid få stor betydning i forhold til øget risiko for tandsygdom. Det er derfor vigtigt at blive undersøgt for mangel på spyt hos tandplejeren, der kan måle mængden af spyt. Hvis man har nedsat spytproduktion, kan tandplejeren vejlede i, hvordan tandsundheden kan bevares i kraft af god mundhygiejne.

Mundhygiejne og tandplejere skal prioriteres højt

Altafgørende er det at have en god daglig mundhygiejne, hvor tænderne børstes rene på alle flader 2 gange dagligt. Brug en tandbørste med et lille børstehoved, en mild tandpasta med fluorid og mellemrumsbørster. Regelmæssige kontrolundersøgelser hos tandplejeren er vigtige for at opretholde en sund mund.

Tandplejeren vil fra gang til gang vurdere, hvor hyppigt man skal komme til undersøgelse. Som diabetiker, er der mulighed for, at man kan få 3-4 undersøgelser med offentligt tilskud, hvis det på tandklinikken vurderes, at der er behov for det. Behandlingen vil være rensning af tænderne, over og under tandkødet, så der ikke er belægninger af bakterier, der kan give infektion. Søg råd og vejledning hos din tandplejer når du er til behandling, så du selv kan udføre den bedste daglige mundpleje. Hvis man har proteser, skal de rengøres lige så ofte og grundigt som tænderne.

 


Få mere at vide:

I folderen ”Sunde tænder og mund ved diabetes”, der er udarbejdet af Danske Tandplejere i samarbejde med Fagligt Selskab for Diabetessygeplejersker og Diabetesforeningen.

Pjecen kan rekvireres gratis hos Danske Tandplejere ved at skrive til info@dansktp.dk.

Læs pjecen online på www.dansketandplejere.dk/pjecer