Parodontitis og tandsygdomme – en risiko ved diabetes

Af: Elisabeth Gregersen, formand i Danske Tandplejere

Foto: Colourbox

En målrettet indsats i forhold til tænder og mund kan betegnes som en god – ja, livsnødvendig – investering, når man har diabetes. Der er nemlig en større risiko for at få tandsygdomme ved diabetes, og siden 2003 har parodontitis været anset for at være en senfølge til diabetes.

 

Undersøgelser viser, at behandling af parodontitis hos diabetespatienter kan mindske blodsukkerniveauet betydeligt og forhindre tidlig død på grund af diabetes. Samtidig har det vist sig, at diabetespatienter, der bliver behandlet for parodontitis, har nemmere ved at regulere deres blodsukker – endda med mindre mængder medicin.

Der er således rigtig god grund til at interessere sig for sin tandsundhed og at optimere sin mundhygiejne, hvis man har diabetes. Det er faktisk helt nødvendigt!

 

Risiko for infektioner – også i mundhulen

Diabetikere får lettere infektioner og har sværere ved at bekæmpe infektioner. Det viser sig eksempelvis ved, at sår har svært ved at hele, eller at det tager lang tid.

Også i mundhulen får diabetikere lettere infektioner i form af tandkødsbetændelse (gingivitis) og parodontitis, som begge er infektionssygdomme.

 

Risiko for at miste tænder ved parodontitis

Hvis diabetes ikke er velreguleret, er der 11 gange højere risiko for at miste knoglevæv omkring tænderne på grund af parodontitis. Men også selv om diabetes er velreguleret, må man stadig regne med en større risiko for at udvikle infektioner i mundhulen. Samtidig er der også en øget tendens til mundtørhed, som kan øge risikoen for huller i tænderne og svamp i mundhulen.

 


 

Hvis du vil vide mere:

Tandplejere fra tandplejernes faglige organisation, Danske Tandplejere, deltager jævnligt som oplægsholdere ved medlemsmøder i Diabetesforeningens lokalafdelinger. Der kan træffes aftale om oplæg af en tandplejer ved kontakt til Danske Tandplejere, info@dansktp.dk, tlf. 8230 3540.

Krop

14. august 2019

Få bugt med børneeksem

20 procent af alle børn får børneeksem i mild til svær grad, inden de...

vis mere

Lyt til podcast

13. august 2019

Børnesygdomme: Hvem, hvad, hvorfor?

Der er meget fantastisk ved at se sit barn vokse op – første grin,...

vis mere

Lyt til podcast

7. august 2019

Broken Heart Syndrome: Når et hjerte bliver knust

For de fleste er et knust hjerte en følelse. Følelsen af, at hjertet er...

vis mere

Lyt til podcast

6. august 2019

Når huden mister balancen

Arveligt disponeret, jobmæssigt udfordret, psykisk belastet, påvirket af...

vis mere

Lyt til podcast

1. august 2019

Kan placebo fortælle os, hvordan krop og psyke hænger sammen?

Placebo-fænomenet er mere og andet end snydemedicin i dag, hvor forskere...

vis mere

Lyt til podcast