Dårlige tarmbakterier? Tarme uden charme

Af: Jeanne Fløe, psykolog

Forestil dig at spørge den flinke Matas-dame, om hun har nogle piller med tarmbakterier, du kan få i håndkøb?

Eller forestil dig, at du kan melde dig som ”lorte-donor”, fordi du har den helt rette sammensætning af tarmbakterier i netop din tarm. En sammensætning af tarmbakterier, som kan betyde mindsket risiko for diabetes, overvægt og depression for dem, der indtager kapsler med din afføring?

Nej, vel!? Måske det bliver fremtiden.

Forskning viser, at op mod 25 pct. af vi danskere har for få tarmbakterier, og det har tilsyneladende betydning for risikoen for overvægt og diabetes, men også dit mentale velbefindende.

Tarmens humør smitter

Du har sikkert prøvet, hvordan det giver genlyd i tarmene, hvis du går og er stresset i en periode af dit liv. Men nu tyder den nyeste forskning på, at det også går den anden vej. Så vores mave kan påvirke vores måde at tænke på og vores humør.

Ikke bare sådan, at vi selvfølgelig kan blive triste, hvis vi har ondt i maven, men simpelthen sådan at en persons mave kan være årsag til angst, stress og depression.

Nødt til at ændre tankegang

Det ser i den nyeste forskning ud til, at hvis man kan sikre en forbedring af tarmen, så betyder det en forbedring af det psykiske.

Første gang jeg hørte om det, tænkte jeg, at det er for langt ude. Men fundene er så vigtige, at de kan revolutionere vores måde at forstå sammenhængen mellem fordøjelsen, humør og helbred på.

Der er øget viden om tarmbakteriernes indflydelse på vores fysiske såvel som psykiske velbefindende. Netop derfor taler forskere om tarmen som ”vores anden hjerne”. Det skyldes, at hjernen og det gastrointestiale system er tæt forbundet. Og det ser ud til, at tarmens bakterier konstant taler med vores hjerne og med afgørende konsekvenser.

Gode bakterier virker mod dårligt humør

Der er fortsat et stykke vej, til vi kan begynde at indtage andre menneskers sunde tarmbakterier i kapsel form. I mellemtiden er der noget at gøre. For ny forskning viser, at indtag af probiotika (mælkesyrebakterier) har stor effekt på såvel tarm som vores psykiske velbefindende.

I dette nummer af Helse er fokus dels på tarme dels på placebo. Derfor er det ekstra interessant, at det ser ud til, at patienter, der tog probiotika, havde signifikant mindre forekomst af depression end patienter, der fik placebo-behandling.

Hvis de forskningsresultater kan verificeres, så er det en helt ny måde at tænke krop/psyke på.