Børns sorg er lige så stor som voksnes, men ud over sorgen kæmper de også med en følelse af, at verden er usikker og farlig. Når det værst tænkelige kan ske en gang, kan det også ske igen.
Når børn mister en forælder eller søskende, så ligner sorgen på mange måder de voksnes, men der kommer også en usikkerhed.
– Situationen kan virke uoverskuelig. Verden bliver meget usikker for børnene. Hvis mor kan dø, så kan far også. Det værst tænkelige kan ske, og det får dem til at miste troen på et godt liv, fortæller Preben Engelbrekt, direktør for Børn, Unge & Sorg.
– Børn har i høj grad brug for, at voksne hjælper dem med at håndtere deres sorg, men det kan være svært, for de voksne er også i sorg. To ud af tre børn og unge, der oplever et dødsfald eller har meget syge forældre, har aldrig eller kun meget lidt talt med nogen om, hvordan de har det. Og det er et problem, for vi ved, at dem der klarer sig bedst, er dem, der har nogen at tale med. Derfor er det vigtigt, at voksne stiller op og taler med barnet om, hvordan barnet har det, og hvad der er sket. Man skal tale om minderne og måske lave en mindebog sammen, siger Preben Engelbrekt, der også gør opmærksom på, at man ikke skal negligere børnenes tab.
– Alle sørgende har brug for, at nogen tør lade virkeligheden være lige så tung og tragisk, som den er. Der er sket en tendens til, at man skal have psykologhjælp, men det skal vi passe på med, for syv ud af ti klarer sig uden psykologihjælp, men med venner, lærere og andre voksne samt selvfølgelig den tilbageværende forælder.
Det er helt almindeligt for både børn og voksne, at det første halve år er præget af hovedpine, sorg, søvnløshed og humørsvingninger, men ligesom med voksne skal man være opmærksom, hvis der er tegn på, at sorgen bliver kompliceret.
Om Preben EngelbrektPreben Engelbrekt er uddannet socialrådgiver, sociolog og psykoterapeut. Allerede under sin uddannelse til socialrådgiver kom han i berøring med børn og sorg hos Kræftens Bekæmpelse og har siden arbejdet med feltet. I dag er han direktør for organisationen Børn, Unge & Sorg. |
Børn, Unge & SorgBørn, Unge & Sorg er en gratis rådgivning for børn og unge op til 28 år, der lever med alvorligt fysisk syge forældre eller søskende, eller som har mistet forældre eller søskende efter alvorlig sygdom, selvmord eller ulykke inden for de seneste år. Linjen er en anonym telefonrådgivning, chat og brevkasse, hvor børn og unge kan skrive eller ringe og tale med unge frivillige, der selv har mistet eller levet med en alvorligt syg forælder. Telefonen er åben mandag til torsdag klokken 17-21. Telefonnummeret er 70 209 903. Desuden er der telefontid til psykologisk rådgivning i hverdagene klokken 10-14 på 70 266 766. Børn, Unge & Sorg har rådgivningsklinikker i København, Aarhus og Odense, som er for dem med brug for særlig støtte, og hvor der blandt andet tilbydes gruppeterapi og individuel terapi til børn og unge. Hjælpen i Børn, Unge & Sorg er gratis, og alle medarbejdere og frivillige har tavshedspligt. |