Minnesota-kuren, som den ofte kaldes i Danmark, kaldes også for 12-trinsbehandlingen. Det var oprindeligt selvhjælpsgrupperne AA (Anonyme Alkoholikere), der formulerede de 12-trin til en vej til et bedre liv i midten af 30’erne. I slutningen af 1940’erne og begyndelsen af 1950’erne blev de 12 trin inddraget som en ramme om en egentlig misbrugsbehandling i Minnesota. På Behandlingscenter Tjele danner de 12 trin rammen om en behandling, der anvender flere forskellige terapeutiske metoder som kognitiv terapi, narrativ terapi, gruppeterapi og individuel terapi. Koordinator og misbrugsrådgiver Ingeborg Gorst-Rasmussen, som selv har et alkoholmisbrug bag sig og har gennemgået de 12 trin, fortæller:
– Identifikation er en af grundpillerne i kuren. Alle misbrugsrådgiverne skal selv have været misbrugere og gennemgået kuren, inden de kan uddanne sig til rådgivere. Vi stiller ikke samme krav til vores læger, sygeplejersker eller psykologer, men misbrugsrådgiverne skal have været der.
Ingeborg Gorst-Rasmussen har nu været ædru i 15 år. Men det er ikke alle, der forbliver ædru efter behandlingen. Ingeborg mener, at omkring end 50 procent bliver ædru i en længere periode eller resten af livet efter at have gennemgået behandlingen første gang og yderligere flere efter en behandling mere, men det er svært at finde ud af, da de, der vælger at drikke igen, oftest vil forsøge at skjule det.
– Alkoholafhængighed er en kronisk sygdom, og den skal behandles, hvis sygdommens udvikling skal bremses, siger Ingeborg Gorst-Rasmussen og henviser til, at der på WHO’s liste over sygdomme findes et nummer og en beskrivelse af alkoholens rolle: F10 – Psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser forårsaget af brug af alkohol.
Der er forskel på at have et (for) stort forbrug af alkohol og at være alkoholafhængig. Når man er afhængig af alkohol, så kommer ens tanker og handlinger til at dreje sig om alkoholen, selv når man ikke drikker. Bevidstheden fokuserer hele tiden på, hvornår og hvordan man kan komme til at drikke igen, og det bliver vigtigere end alt andet. Den tilstand er omdrejningspunktet for Minnesota-kuren. I den tid og på det sted, hvor kuren blev udviklet, er forholdet til religion et andet, end det er for mange danskere, og det afspejles i ordlyden af de 12 trin. Det kan forskrække nogen, at der står Gud flere steder i teksten, og det forskrækkede også Ingeborg Gorst-Rasmussen engang.
– Når jeg underviser i den del, plejer jeg at spørge den enkelte, om han eller hun er centrum for universet, eller om der er noget, der er større. De fleste ved godt, at det hele ikke drejer sig om dem, og så hjælper jeg dem med at finde ud af, hvad det ”større” er. Er det en skabende og kærlig kraft, universet eller måske naturen. I teksten står der ”Gud, som vi opfatter ham”, så Minnesota-kuren bekender sig ikke til en bestemt religion, og man skal heller ikke være religiøs for at kunne blive behandlet her eller blive ædru for den sags skyld, slår hun fast.
De 12 trin:
Her gengivet fra bogen ”Det’ fordi … Introduktion til sygdommen alkoholisme og minnesotabehandlingen” udgivet på Forlaget Tjele. |