Tror du, du spilder tiden, når du sover? Tro om igen. I søvne skaber din krop en naturlig balance i dine hormoner og nedbryder giftstoffer.
Vi er som mennesker genetisk disponeret til at sove om natten og være vågne om dagen. Ifølge den canadiske forsker Jean Phillipe Chaput, der blandt andet har forsket ved Københavns Universitet, følger vores stofskifte en dag-nat rytme, uanset om vi passer vores seng eller ej. Han mener, at mange af os ofte vælger at nedprioritere vores søvn og bakkes op af studier, der viser, at vi i gennemsnit sover en til to timer mindre i dag end for 40 år siden.
Selv om det kan være hyggeligt eller praktisk at sove mindre, så har det også en omkostning, for kroppen har brug for søvn. Niels Holmquist, lektor på Ernæring og Sundhed, Ankerhus, fortæller:
– Vi har brug for søvn, for at bortskaffe nogle af de stoffer, der ophobes i hjernen i løbet af vores vågne tid. Derudover genoprettes produktionen af signalstoffer, der vedligeholder vores nervesystemer. Under søvnen reparerer kroppen desuden de skader, som opstår i løbet af dagen.
Blandt andet foregår følgende under søvn:
Lider du af søvnmangel, vil du hurtigere føle dig træt i løbet af dagen og have større appetit. Dr. Jean Phillipe Chaput peger på, at en ustabil produktion af de ovennævnte hormoner, kan medføre en tendens til at vælge fastfood og have større trang til søde sager i løbet af dagen.
Søvnmangel medfører også lavere insulinfølsomhed.
– Lav insulinfølsomhed medfører øget produktion af insulin og et længere varende højt blodsukker, end ved normal insulinfølsomhed, fortæller Niels Holmquist. Lav insulinfølsomhed er et forstadie til udvikling af type-2 diabetes. Insulin fremmer ifølge Niels Holmquist endvidere fejl i nedbrydningen af fedt, da:
– Insulin i fedtvæv virker hæmmende på fedtnedbrydningen. Udover at hæmme fedtnedbrydning, stimulerer insulin opbygning af fedt i fedtceller.
Kombineres dette med en øget tendens til at vælge fastfood og at ”snacke” sig igennem dagen i søde sager, har vi altså en øget risiko for at udvikle både overvægt og type-2 diabetes. Når kroppen skal producere mere insulin for at fjerne samme mængde sukker fra blodet, opstår der en form for stresstilstand i kroppen, der muligvis kan føre til andre sygdomme. Denne stresstilstand er netop det, et nyt norsk studie har vist som grund til, at søvnmangel udgør en selvstændig risikofaktor for depression, angst, hjerteanfald, astma, fibromyalgi, slidgigt og knogleskørhed.
Niels Holmquist tilslutter sig, at dette blandt andet hænger sammen med, at når vi ikke sover nok, og dermed sætter vores hormoner ud af balance, medfører det en svækkelse af vores immunforsvar.
Når man taler om livsstil i forhold til sundhed, nævnes der ofte KRAM-faktorerne; Kost, Rygning, Alkohol og Motion. Men med de mange undersøgelser, der påviser, hvor vigtig søvnen er for vores livskvalitet, bør vi måske overveje, om det efterhånden burde hedde KRAMS-faktorer, når der tales om livsstil og sundhed.
Lider du af søvnløshed?Tal med din praktiserende læge. Hvis der er brug for specialister, kan hun/han sende dig videre. Der findes også private søvnklinikker, der kan hjælpe dig. Har du en sundhedsforsikring, kan du i nogle tilfælde få betalt udgifterne. Husk:Det er helt almindeligt at have perioder med dårlig søvn og søvnløshed i forbindelse med eksamener, skilsmisser, dødsfald, forelskelser og rejser. Men du skal være opmærksom, hvis du har problemer i flere måneder. |
Sover du nok?Er du i tvivl, om du har problemer med din søvn, kan du nemt få svaret ved at stille dig selv nogle enkle spørgsmål: I den sidste uge, hvor ofte: (Skal laves med et skema med svarmulighederne: Aldrig, Sjældent, Nogle gange, Ofte, Meget ofte).
Kilde: Spørgeskema fra Glostrup Hospital |