Findes der en kur mod overvægt?

Af: Lene Jæger Thomsen

Foto: Colourbox

Praktiserende læge Pia Müller har i mere end et årti ledt efter en måde at hjælpe sine overvægtige patienter til et slankere liv, men hun har stadig ikke fundet et enkelt svar på hvordan.

Når kilo efter kilo begynder at klæbe til sidebenene, så er der mange af os, som bestiller tid hos vores praktiserende læge for at få hjælp. Det kan også være en rigtig god idé – ikke mindst for at få udelukket, at det er en sygdom, som er årsag til vægtstigningen. Lægen kan vejlede om kost og motion, men ofte hjælper det ikke – eller kun i en periode. Hvis man først er blevet overvægtig, kræver et varigt vægttab en varig indsats, ligesom hvis man skal pleje en kronisk sygdom, og det er ikke altid helt enkelt.

– Man skal være ydmyg over for de overvægte patienter. Det er ikke en enkel problemstilling, og der er ikke en enkel løsning, slår Pia Müller fast.

Læger kan ikke hjælpe mod overvægt

Hun har blandt andet oprettet forskellige grupper for overvægtige for at se, om det kunne være en løsning. Det har hjulpet flere, men det er ikke alle, der har tabt sig. Hvis man ønsker at komme problemet med flere overvægtige til livs, mener Pia Müller, at opgaven skal flyttes væk fra de praktiserende læger, som ikke har ressourcer til at hjælpe alle dem, der har brug for mere end kontrolvejninger.

– Der er selvfølgelig solstråle-historier, som en patient jeg havde, der gik fra at have en insulinkrævende type 2-diabetes til at være rask efter fire måneder med en radikal livsstilsomlægning. Men det er bare ikke muligt for alle.

Mange årsager bag overvægt

– Det er så forskelligt, hvad der er årsag til overvægten, og nogle gange tager det tid at finde frem til det. Man er tilbøjelig til at tage udgangspunkt i den verden, man selv kender, men nogle gange skal man lede helt andre steder, siger hun og fortæller, hvordan hun havde en patient, som ikke tabte sig, selv om han ikke spiste andet end ris og kalkun – det viste sig så at være et halvt kilo kalkun med fem poser ris til hver gang.

Hun oplever også, at maden i mange tilfælde er en del af et andet problem. Det kan være den enlige mor med flere børn, et hårdt arbejde uden glæde og problemer med at få økonomien til at hænge sammen. Efter arbejdsdag, tøjvask og afhentning af børn kan det være svært at finde overskud til også at prioritere sund mad.

– Nogle gange har man brug at begynde et helt andet sted end ved måltiderne og maden. Vi skal ikke leve for at spise, men spise for at leve. Nogle gange handler det om at finde frem til sine livsværdier og skabe en plads til dem i sit liv. Det kan være helt simple ting, som at lege med sine børn. Mange har glemt, hvor sjovt det er at lege med børn, og det er en god måde at være sammen på, uden det drejer sig om mad.

Samme indsats giver ikke samme resultat

Når opskriften på livsstilsomlægninger og vægttab ikke er enkel, hænger det også sammen med, at der forskel på vores kroppe.

– Der er nogle fysiologiske og metaboliske (stofskifte, red.) mekanismer, som vi ikke har helt styr på endnu. Hvis vi har to patienter, som virker identiske i forhold til vægt, livsstil, alder og lignende, og de begge ændrer livsstil på en tilsvarende måde, så vil de ikke nødvendigvis få samme resultat, fortæller Pia Müller, som også mener, at cellerne i kroppen ”husker”, hvad de har oplevet gennem livet, og det kan være med til at påvirke vægten.

Eksempelvis ved, at man danner et ”set point” for sin vægt, som kroppen vil blive ved med at søge tilbage til, hvilket kan gøre det vanskeligt at fastholde et vægttab.

7 gode råd

Pia Müllers bedste råd, hvis du gerne vil tabe dig

  1. Smid badevægten ud
  2. Find frem til dine livsværdier – hvad gør dig glad, som ikke har noget med mad at gøre? Dyrk det!
  3. Skriv ned, hvad du spiser, i et par dage, så du bliver opmærksom på dine spisevaner
  4. Spis kun, når du er sulten – du behøver ikke at spise fem til seks måltider dagligt
  5. Koncentrer dig om maden, når du spiser
  6. Få bevægelse ind i dit liv – læg fjernbetjeningen væk, går en kort tur hver dag, tag altid trappen i stedet for elevatoren
  7. Vær realistisk. Hvis du har været overvægtig i mange år, så kommer du ikke ”bare” ned i vægt