Start med blot at stille dine kondisko i entreen, lyder et af rådene i denne artikel om det at komme i gang med at træne – og forhåbentlig blive ved med at træne frem mod et bedre helbred.
For mange overvægtige og inaktive er det en umulig tanke at tage det første skridt imod en sundere livsstil, og rigtig mange, der har prøvet at starte, falder fra igen på grund en skade eller mister modet efter kort tid. Derfor vil jeg her i en kort, præcis form prøve at vejlede dig til ikke at få et nederlag, næste gang du har modet til at prøve igen.
Min anbefaling er, at du begynder med at ændre hverdagen en lille smule. Find de små ting rundt omkring i dagligdagen. Det lyder rigtig frelst og søgt, men i et årsbudget af fysisk aktivitet giver følgende små ændringer rent faktisk kæmpestore effekter på sundheden:
• Tag ALTID trapperne og tag dobbelt trin, hvis du kan. Mød bakker med et ”YES”, der var en god udfordring
• Gå mindst 10.000 skridt hver dag – brug en app/skridttæller til at registrere dette
• Gå en aften- eller frokosttur med en ven/veninde eller din elsker/elskerinde
• Rejs dig op i længere tid, hvis du arbejder ved skrivebord (skift gerne oftere arbejdsstilling)
• Sæt et mål for de næste 3 uger: ”Jeg skal gå minimum to gange af 20 minutters varighed på en uge”, ”I juni måned vil jeg cykle på arbejde minimum to gange på en uge” – sig dit mål højt og del det med andre mennesker, så er sandsynligheden større for, at du føler dig forpligtiget til rent faktisk at komme i mål med det.
Når du er lykkedes med hverdagen, kan du med fordel tage mod til dig og begynde med at træne i et træningscenter/fitnesscenter. Fordelen er, at du her kan træne uden at få de klassiske skader, man oftest får, når man starter op på løb, håndbold, fodbold, gymnastik og andre klassiske træningsformer. Det kan være rigtig hårdt at komme fra ingen træning til disse aktiviteter.
Hvor andre træningsformer mange gange kun giver effekt på for eksempel kredsløbstræning, kan du i et træningscenter høste de fleste af de sundhedsmæssige fordele, der er generelt i træning – også selv om du vejer for meget.
Kredsløbstræning: Du kan nemt og bekvemt skifte mellem mange forskellige maskiner, som er med til at minimere de udfordringer, en tung person kan have. Sædestørrelser, afvekslende siddestillinger, forskellige muskelgrupper og gode indstillingsmuligheder giver mulighed for at få pulsen op, og dermed en god effekt på for eksempel din søvn, appetitregulering og stressfølelse. Desuden sker der ved pulstræning en lange række positive ting i forhold til forebyggelse af diverse livsstilssygdomme.
Styrketræning: I de oftest specialdesignede maskiner er der plads til alle størrelser, og her kan du igen finde gode og afvekslende siddestillinger. Du kan lynhurtig og skånsomt træne med de store muskelgrupper, som også har de største evner til at forbrænde. I styrketræningen høster du bedre balance, mindre smerter i dine led og så indeholder den også en række kemiske mirakler, som gør godt i forhold til mange af de livsstilssygdomme, vi lider af.
Afspænding/yoga/mindfullness: Efterhånden er der kommet videnskabelige tegn på, at det er vigtigere og vigtigere i vores travle verden engang imellem at give vores hjerne og åndedræt lidt ro på! Træk vejret dybt ind, luk øjnene og vær nærværende i øjeblikket, er egentlig indholdet, men hvor tit gør du det i din hverdag imellem CandyCrush, Angry Birds, netnyheder, mails, TV, Netflix og tv-serier? Her kan du lære at passe bedre på dig selv, og samtidig får stresshormonerne og smerterne lidt modgift. De fleste mennesker fravælger dette, fordi de ikke kan mærke, at det ”brænder” i musklerne og ikke er effektivt nok, men netop derfor er det vigtigt også at udforske mulighederne inden for dette område.
Det er sjældent, at en artikel rigtig sætter sit aftryk på nogen mennesker, andet end giver et lille puf, tænker jeg. Hvis du føler et lille kærligt, velment puf med denne artikel, så er mit ønske, at du blot starter med at finde dine gamle kondisko frem og stiller dem i entreen – og så bare begynd med det.
Rigtig god træning fremover.
6 Gode råd
Hvis ingen af ovenstående punkter hjælper, så prøv igen og eventuelt i samarbejde med en psykolog at lægge en plan for, hvordan du kommer tættere på at lykkes. |
Niels Honoré, fysioterapeut og sundhedsdirektør, arbejder til daglig i Fysiocenter Roskilde, som har specialiseret sig i træning og behandling af mennesker med særlige behov. Det kan være overvægtige, hjertesyge, cancerramte eller kroniske artrose-patienter. I hverdagen møder han mange forhindringer og argumenter for ikke at kunne træne, her gælder det om at være kreativ, nærværende og tænke ud af boksen for at sikre at ”alle mennesker, uanset størrelse, mangler eller udfordringer får den bedste mulighed for at kunne dyrke motion.”