Det er en helt almindelig dag. Du går ned af gaden, da du pludselig lægger mærke til, at der er en mand, der følger efter dig. Du løber for at komme væk, men han kommer bare tættere og tættere på. Hvad vil han dig?
Drømme, hvor man bliver forfulgt, er verdens mest almindelige drømme – videnskabeligt bevist. Når man hører ordet ”drømmetydning”, er det nemt at få associationer til spåkoner med farvestrålende tørklæder, men i moderne terapi er drømme både et interessant og velunderbygget redskab til at finde frem til klienternes problemer og muligheder.
Ole Vedfelt har en sundhedsfaglig baggrund som tandlæge, men har de seneste 40 år beskæftiget sig med psykoanalyse og underviser i dag både psykoterapeuter og psykologer. Et af de emner, som har optaget ham meget, er drømme. Og lad det være sagt med det samme: Vi drømmer alle sammen – også selv om vi ikke kan huske det.
Der er ikke noget overnaturligt eller mystisk ved Ole Vedfelts tilgang til drømme og deres betydninger. Han arbejder med udgangspunkt i almindeligt anerkendte psykologiske teorier fra Freud, Jung og flere andre. Det, han tilføjer, er en anerkendelse af, vi sanser, opfatter og ved mere, end vi umiddelbart kan gøre rede for i vores vågne bevidsthed.
– Vi er komplekse væsner, som har behov for at bearbejde informationer på forskellige måder. Vi har alle sammen forskellige tilstande, som vi kan være i. I vores vestlige kultur har vi især været fokuseret på vores rationelle og konkrete tilstande, men det er ikke det eneste, der har betydning for os mennesker. Den mere følelsesmæssige og symbolske side bliver nemt undertrykt eller overset, men den har også sin berettigelse, forklarer Ole Vedfelt, der blandt andet har skrevet bøgerne ”Drømmenes dimensioner” og ”Din guide til drømmenes verden”.
I løbet af natten har vi forskellige typer af drømme, der følger den søvnrytme, vi har, med perioder af dyb og let søvn. I den lette søvn, den såkaldte REM søvn, drømmer vi mere aktivt og voldsomt end i den dybe non-REM søvn. På målinger af hjernens aktivitet kan man se, at der er forskel på de centre i hjernen, der er aktive i de forskellige faser, og i studier, hvor man vækker de sovende, kan man høre, at der også er forskel på de drømme, som drømmes i de forskellige stadier: Vækker man folk fra den dybe non-REM søvn, er det typisk mere rolige og venlige begivenheder, de vil berette om, mens REM drømmene er mere kreative og voldsomme.
– Mens non-REM søvnen hjælper os med at holde fast i udenadslære og tilpasse os til andre, så kan REM drømmene bearbejde følelsesmæssige oplevelser og komme med kreative løsninger på konkrete udfordringer, siger Ole Vedfelt og forklarer dermed, hvorfor det kan hjælpe at ”sove på det”, når man har svært ved at se løsningen på et problem. Det er også på grund af den forløsende effekt af REM drømmenes bearbejdning, at vi ofte vågner med en mere frisk og positiv tilgang til verden.
I løbet af en helt almindelig dag bliver vi alle sammen påvirket af uendeligt mange forskellige indtryk og følelsesmæssige impulser, og nogle af dem, som vi ikke får rettet vores opmærksomhed mod, kan vores drømme genoplive i nattens løb. Eksempelvis kan en drøm om at være sin partner utro bygge på oplevelsen af, at vi undertrykker sider af os selv, som vi gerne vil have.
– I drømmen er elskeren repræsentant for nogle egenskaber eller værdier, man savner eller undertrykker hos sig selv, mens ens faste partner repræsenterer den side af en ens personlighed, som bremser drømmeren i at udfolde disse egenskaber. Det er nemt og nærliggende at forelske sig i en ny mand eller kvinde, som besidder de egenskaber, man savner hos sig selv, men det er meget mere givende og udviklende at prøve at udvikle de sider hos sig selv, fortæller Ole Vedfelt.
Når han tolker drømme i terapiforløb, sker det altid i et tæt samarbejde med klienten for at have mulighed for at afdække, hvordan drømmene opleves og forstås af klienten. Uanset om drømme er dejlige eller ubehagelige, så er det vigtigt at anerkende, at de har en betydning, og hvis du er interesseret, kan du bruge dem til at få indsigt i dig selv og dit liv.
Hvad siger dine drømme dig?Hvis du vil se, om du kan bruge dine drømme til noget, så er her tre gode råd til at komme i gang:
Drømmene kommer fra et andet bevidsthedsplan, og det kan tage tid finde ud af, hvad den vil sige. Det hjælper ikke at presse en fortolkning frem – kan du ikke se betydningen af den, så lad den ligge i baghovedet og se, om det ikke kommer på et tidspunkt. |