Marianne Vinding på 62 år har KOL i middelsvær grad, hvilket betyder, at hun har omtrent halvdelen af sin lungekapacitet. Nogle af følgerne af sygdommen er, at Marianne puster på trappen, når hun går op til sin lejlighed på tredje sal, tager medicin dagligt og vågner om natten med en fornemmelse af, at hun mangler ilt.
Flere KOL-patienter er plaget af trykken for brystet og hvæsen i nattens løb eller vågner brutalt og angstprovokerende op med kvælningsfornemmelser og hosteanfald, men sådan er det heldigvis ikke for Marianne.
Alligevel bliver søvnen typisk afbrudt et par gange hver nat. Nogle gang er hun nødt til at stå op og gå lidt rundt, inden hun kan falde i søvn igen.
En af følgerne ved mange forskellige alvorlige kroniske sygdomme kan være en dårlig nattesøvn, og man ser således, at også patienter med hjertekarsygdomme, kræft og psykiske lidelser oplever at kvaliteten af deres søvn er dårligere end andres – enten i form af søvnløshed eller afbrudt nattesøvn. Kombineret med at mange af de samme patienter også oplever ”fatigue” – en generel træthed, modløshed og uoplagthed – så kommer de natlige symptomer til at fylde meget for patienterne.
– En dårlig nattesøvn har en stor indflydelse på livskvaliteten, siger Philip Tønnesen, der er speciallæge i lungemedicin og overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.
Han oplever, at der er et stort sammenfald mellem dem, der har kroniske sygdomme, og dem der har søvnproblemer. Oftest er det de kroniske sygdomme, der udløser den dårlige søvn snarere end omvendt, men i nogle tilfælde kan dårlig søvn være et af de tidligste tegn, som man med fordel kan tage alvorligt.
– Undersøgelser har vist, at dårlig søvn har lige så stor indflydelse på vores livskvalitet som kost og motion, fortæller han, og peger på gener som generel træthed, koncentrationsbesvær, hovedpine og irritabilitet.
Pas på søvnenDu kan selv gøre noget for at øge kvaliteten af din søvn:
|
Fakta om søvnapnøSelv om søvnapnø er den mest udbredte søvnsygdom, så er den meget underdiagnosticeret og derfor også underbehandlet. Ti til 15 procent af voksne mænd vurderes at have søvnapnø, hvoraf to til fire procent har behov for behandling, men det er kun omkring halvdelen, der er i behandling. Ved søvnapnø glider tungen tilbage i mundhulen, så vejrtræningen stoppes i 10-60 sekunder eller lidt længere, hvilket både giver snorken og forstyrrer hjernen, der igen og igen bliver ”vækket” med beskeder om at kroppen mangler ilt. Sygdommen er særligt udbredt blandt overvægtige mænd med en omkreds på halsen på mere end 39 centimeter, men i det hele taget, bør man være opmærksom, hvis man har problemer med træthed i løbet af dagen og tendens til at falde i søvn under møder, bilkørsel og andre stillesiddende aktiviteter. Har du KOL, skal du være særligt opmærksom på tegn på søvnapnø, da det sammen med den nedsatte lungefunktion kan være en livstruende cocktail. |
Træk vejret med KOLLungesygdommen KOL påvirker lungernes funktion og kapacitet, og det kan være gavnligt at lave åndedrætsøvelser for at få den bedste iltning af blodet. Danmarks Lungeforening har en række gode åndedrætsøvelser til KOL-patienter og alle os andre på www.lunge.dk |