Tid til et skud energi?

Af: Helse-redaktionen

Foto: Shutterstock

Vinter og mørke er sjældent særlig befordrende for vores energi og lyst til at lave noget. Og helt galt går det, hvis vi også mangler næringsstoffer. Vi har fundet nogle af dem, der er vigtige for, at du kan producere energi.

Kender du Q10?

Det lille coenzym Q10 er centralt for al energiproduktion i vores kroppe. Vi danner det selv livet igennem, for uden det ville kroppen bogstavelig talt gå i stå. Med alderen falder produktionen dog, ligesom sygdom og nogle typer medicin (kolesterolsænkende f.eks.) kan nedsætte mængden af Q10.

Man kan tage Q10 som tilskud, men kvaliteten af tilskuddet er vigtigt, hvis molekylerne skal nå helt ind i vores energiproducerende mitokondrier.

100 mg Q10 er normal dosis ved almindelig træthed. Tages bedst om morgenen.

Det vigtige D!

Vi danner rigtig meget af vores D-vitamin om sommeren, hvor solen står højt på himlen. Og det kan være en af forklaringerne på vores vintertræthed. I hvert fald er mangel på D-vitamin blevet linket til depression og træthed i forskellige studier.

Hvis man mangler D-vitamin kan behovet ligge mellem 30-100 mikrogram dagligt, hvilket vi sagtens kan danne på en god sommerdag.

Vitaminet er fedtopløseligt, så vælg gerne et tilskud, hvor vitaminet er pakket ind i olie i kapsler – f.eks. som i D-Pearls, der fås i forskellige styrker.

Stabiliser med chrom

Når vores blodsukker svinger op og ned, resulterer det både i sukkertrang, overspisning og træthed. Derfor er mineralet chrom vigtigt. Det hjælper os med at forbedre effekten af insulin, så vi får lukket sukkeret ind i cellerne og væk fra blodet.

Med et stabilt blodsukker oplever vi mæthed i længere tid og mere energi.

Tilskud lavet på chromgær er den eneste form med dokumenteret effekt på blodsukkeret.

Vælg samtidig masser af grove kulhydrater, da fibrene er gode for et stabilt blodsukker.

Chrom fås f.eks. i tabletter med 100 mcg., men ved en meget sød tand kan man i perioder tage op til 300 mcg. mm dagen.

Stofskiftemineralet selen

Til dannelsen af stofskiftehormoner, der styrer vores energiproduktion, har vi især brug for jod og selen. Mange af os mangler i dag spormineralet selen, da det kommer i vores fødevarer fra jorden, som her i Nordeuropa er ret fattig på selen.

Selen indgår i omkring 30 selenafhængige proteiner, enzymer og antioxidanter, som har mange andre livsvigtige funktioner.

Tilskud lavet på selengær er at foretrække, da det minder mest om den selen, vi får fra kosten. Ofte er et tilskud på 100 mcg. dagligt tilpas.


Andre mulige mangler

B-vitaminer, da de bl.a. sørger for, at alle andre næringsstoffer kan optages.

Magnesium, som bl.a. aktiverer D-vitamin og balancerer nervesystemet og musklerne.

Jern, som hjælper kroppens celler med at få ilt, og som især hos kvinder, der menstruerer, er en mangel.