Til kamp mod museskader: Lån en ergonomisk mus kvit og frit

Af: Thomas la Cour

Foto: Contour Design

Selvom de fleste kontorarbejdspladser har fokus på ergonomi, er der stadig mange på arbejdsmarkedet, der døjer med museskader. Den 29. februar er det international RSI-dag, som skal øge fokus på problemet. I den forbindelse tilbyder museproducenten Contour Design, at du kan låne en ergonomisk mus i 14 dage.

Man ved, at det er en udbredt lidelse, når den ligefrem har sin egen mærkedag: Museskader er atter i særlig fokus den 29. februar, der i skudåret 2020 er udnævnt til international RSI-dag (Repetitive Strain Injury). Det er 20. gang, at dagen markeres over hele kloden.

HK Stat lavede i 2019 en undersøgelse, der viser, at to ud af tre af fagforeningens medlemmer har fysiske smerter eller gener på jobbet. Problemerne sidder typisk i nakke, skuldre, arme, hænder og ryg, og de har et udspring i stillesiddende arbejde med gentagne, monotone bevægelser foran computeren.

Symptomerne på museskader kan variere meget, og for nogle bliver de og inkluderer ofte en eller flere af disse følelser: smerter, ømhed, stivhed, dunken, prikken, følelsesløshed, svaghed og krampe. Lidelsen er ekstremt svær at få anerkendt som arbejdsskade. Tilbage i 2016 kunne medierne fortælle, at Arbejdstilsynet de foregående ti år havde modtaget op mod 5000 anmeldelser om museskader, men de havde kun godkendt de fem.

Museskader kan forebygges

Heldigvis kan du gøre meget for at undgå museskader. Specialister i ergonomi anbefaler, at du maksimalt sidder fire timer om dagen foran computerskærmen.

– Det kan de færreste overholde, så det er vigtigt at fokusere på forebyggelse. Variation i arbejdsstillingen er vigtig, ligesom ergonomien i arbejdsudstyr og kontormøbler også spiller en stor rolle, siger Peter Braun, der er nordisk salgschef hos Contour Design, der udvikler, designer og producerer ergonomiske mus.

Contour Design udvikler ergonomiske mus, der skal mindske risikoen for belastningsskader. Ikke to mennesker har samme kropsbygning og bevægelsesmønstre. Det tager producenten højde for.

– Der er ikke én løsning på, hvad god ergonomi er. Det er en kombination af godt og effektivt udstyr, variation, fleksibilitet og gode arbejdsrutiner. Vores computermus ligger i front med hensyn til ergonomi, og de fremmer variation og bedre arbejdsrutiner. En ergonomisk mus kan både forebygge og afhjælpe smerter, siger Peter Braun.

En mus gør det dog ikke alene. Du skal også tænke over din arbejdsstilling og variere den ofte gennem dagen. Det er faktisk bedre at variere mellem ti forskellige, dårlige arbejdsstillinger end at sidde i den samme stilling dagen igennem.

Det er heller ikke nok at have et hæve-sænkebord, hvis du aldrig aktiverer knapperne under bordpladen. Du skal op at stå i løbet af dagen, og det er også en god idé at skifte stol en gang imellem, hvis du har den mulighed. Hvis du har mulighed for at stå på et balancebræt, når du står op, er det endnu bedre.

Du bør ikke sidde meget længere end én time ad gangen foran computeren. Hent en kop kaffe eller et glas vand, fjern hænderne fra tastaturet, lav strækøvelser – alle former for variation er vigtig.

Ergonomisk udstyr kan forebygge museskader

Vil du undgå belastnings- og museskader, er det vigtigt, at du indretter din arbejdsplads på en måde, der passer dig godt.

– De fleste har allerede fornuftige kontormøbler, men det er lige så vigtigt at anskaffe sig ergonomisk korrekt computerudstyr som en centreret mus, der sikrer mere variation og belaster kroppen mindre end en traditionel mus, siger Peter Braun.

Computermusene fra Contour Design er netop designet til at reducere museskader. Med forprogrammerede knapper og en rullestang eliminerer RollerMouse de gentagne bevægelser, der kan give smerter i nakke, skuldre, albuer og håndled. Samtidig sikrer designet, at du kan bruge begge hænder i en neutral og afslappet stilling tæt på kroppen. Dermed kan belastningen fordeles ligeligt mellem dine hænder.

Du kan gennem din arbejdsgiver afprøve en ergonomisk mus fra Contour Design gratis i 14 dage, og du kan vælge mellem de centrerede modeller RollerMouse Red, Free3 eller Pro3. Find den model, der passer til dig på følgende link.