Tilskud supplerer hjertemedicin endnu bedre end antaget

Af: Malene Tonnung

Foto: Shutterstock

Et forsøg – Q-Symbio – med coenzymet Q10 gav i 2014 genlyd på hjerteafdelinger. Nu viser det sig, at tilskuddet – der sænkede dødeligheden hos hjertepatienter – har endnu større effekt, end undersøgelsen viste dengang.

Den såkaldte Q-Symbio-undersøgelse, hvor en gruppe hjertelæger under ledelse af Dr. Svend Aage Mortensen fra Rigshospitalets hjertecenter  ønskede at undersøge effekten af at give hjertepatienter et tilskud af coenzym Q10 har nu fået en opfølgning.

Den viser, at resultaterne var endnu bedre i den europæiske undergruppe af patienter, mens der også sås effekt hos de asiatiske deltagere – blot ikke helt så massive.

Undersøgelsens første resultater

I 2014 deltog 420 svært syge hjertepatienter fra 17 hjertecentre i Europa, Asien og Australien.

De fik et tilskud med 100 mg coenzym Q10 tre gange dagligt som supplement til den medicinske standardbehandling af kronisk hjertesvigt. I forhold til en placebogruppe, oplevede gruppen, der fik det aktive tilskud en gennemsnitlig symptomnedsættelse på:

  • Alvorlige hjertetilfælde (MACE): 43 pct.
  • Hjertekar-dødelighed: 43 pct.
  • Dødsfald af alle årsager: 42 pct.
  • Europæere havde størst glæde af tilskud

Her fem år efter har forskerne under ledelse af Dr. Mortensens datter Anne Louise Mortensen analyseret data udelukkende fra de europæiske deltagere i Q-Symbio-undersøgelsen, hvilket udgør 231 deltagere.

Det gav nogle endnu mere markante resultater for gruppen af hjertesvigtpatienter, der fik Q10 som tilskud. Den gennemsnitlige procentvise symptom-nedsættelse for den europæiske undergruppe viste:

  • Alvorlige hjertetilfælde (MACE): 67 pct.
  • Hjertekar-dødelighed: 53 pct.
  • Dødsfald af alle årsager: 55 pct.

Forklaring mangler

Forskerne står nu tilbage med spørgsmålet om, hvorfor den europæiske undergruppe opnåede bedre effekt af Q10-tilskuddet end gennemsnittet for den samlede gruppe.

På trods af, at forsøgsdeltagerne udvælges omhyggeligt, og at patientgruppen tilsyneladende er meget homogen i sådanne undersøgelse, kan der være skjulte faktorer i undersøgelser af kronisk hjertesvigt, der kan påvirke udfaldet. Det kan handle om etnicitet, lægernes undersøgelser af patienterne, finansiering af lægebehandlingen og tilgængeligheden af lægemidler.

I 2014-undersøgelsen lød en kritik ellers på, at deltagerne fra Asien fik for lidt farmaceutisk medicinsk behandling, og at de derfor havde større effekt af Q10-tilskuddet, end de ville have haft, hvis de havde fået mere vanddrivende medicin, færre betablokkere og ACE-hæmmere, der udvider blodkarrene, nedsætter blodtrykket og letter hjertets arbejde.

Dette kritikpunkt er derfor gjort til skamme med den nye undersøgelse fra 2019, i det undersøgelsen som nævnt viste en endnu bedre effekt af Q10 til de lidt bedre medicinerede europæiske deltagere.

 


 

Q10-tilskud

I Q-Symbio-undersøgelsen fik deltagerne i den aktive gruppe tre kapsler om dagen med Q10 Bio-Qinon (med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie).

 


 

Kilder:

Mortensen, SA, et al. The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial. JACC. Heart Failure 2014;2(6)641-649.

Mortensen, AL, et al.  Effect of Coenzyme Q10 in Europeans with chronic heart failure: A sub-group analysis of the Q-Symbio randomized double-blind study. Cardiology Journal 2019;26(2):147-156.