Tjek din forfod

Af: Helse-redaktionen

Foto: Shutterstock

80 pct. af danskerne oplever på et eller andet tidspunkt problemer med et forfodsfald.

Gør det ondt i den forreste del af din fod, når du går eller løber? Eller har du opdaget, at der er begyndt at danne sig hård hud eller ligtorne under fødderne? Hvis ja, så kan det være tegn på, at du har en nedsunken forfod.

En nedsunken forfod betyder, at de midterste knogler i foden ændrer formation, og det gør, at foden synker ned i forhold til hælen og tæerne. Lidelsen kan både være arvelig eller et resultat af en overbelastningsskade, hvor hudens naturlige reaktion er at danne hård hud for at beskytte foden. Men denne overreaktion er ofte meget smertefuld og kan føles som at gå på glasskår eller sten. Nedsunken forfod kan som sagt være arvelig betinget men rammer specielt løbere, gravide og kvinder, der benytter belastende fodtøj, som f.eks. høje stilethæle.

Fødderne er et af vores mest vitale legemsdele, da vi konstant og dagligt belaster dem, når vi bevæger os rundt i hverdagen. Derfor er det vigtigt, at vi passer godt på dem.

Uanset om dit forfodsfald er arveligt eller et resultat af overbelastning, så kan du få hjælp. En nedsunken forfod kan opereres, men i langt de fleste tilfælde så behandles lidelsen ved hjælp af indlægssåler i skoene. Du skal dog være meget opmærksom på at vælge den rigtige indlægssål. Et forkert valg af indlægssål kan nemlig gøre skaden endnu mere alvorlig. Til én form for nedsunken forfod er en indlægssål med indbygget pude at foretrække. Til andre former for nedsunken forfod er puden ligegyldig, hvorimod en speciel fordybning til den nedsunkne forfod vil være det bedste valg.

Fælles for de fleste med en nedsunken forfod er, at lidelsen forholdsvis let kan behandles med den korrekte indlægssål.


Sådan forebygger du nedsunken forfod:

Massér foden – hvis foden bliver masseret, så øges blodcirkulationen, og fodens svangbue løsnes op.

Styrk fodens muskulatur – når muskulaturen styrkes og trænes, så hjælper det fodens naturlige støddæmpere.

Løb rigtigt – sørg for at have styr på din løbeteknik, så du ikke belaster foden mere end højst nødvendigt.

Læs mere på f.eks. www.sundhed.dk eller www.dgi.dk samt www.jensvbruun.net