Tjek på tør hud

Af: Lise Grosmann

Foto: Colourbox

Al hud har brug for fugt. Uanset om den er genetisk tør, dehydreret eller om den er fedtet. Men al hud har ikke brug for lige meget eller samme type fedt. Få tjek på, hvordan du plejer netop din hud rigtigt her i vinter.

TØR HUD som hudtype vil altid kræve særhensyn, fordi dens barriere er medfødt svag. For at styrke den naturlige beskyttelse er fedttyper som squalane, kolesterol, olier med enkeltumættede fedtsyrer som mandel-, abrikos- og olivenolie samt plantevokstyper gode.

UDTØRRET ELLER DEHYDRERET HUD er den sædvanligvis normale hud, der for eksempel om vinteren bliver udfordret. Den har især brug for ’cement mellem cellerne’-lipider. Man skal kigge efter ceramider, sphingolipider og flerumættede fedtsyrer som hjulkrone, hamp, hyben og olier fra alger.
FEDTET HUD er ikke fugtforsikret , for rigelig talg er ingen garanti for, at resten af lipidbarrieren fungerer. Og det gør den helt sikkert ikke, hvis man sæberenser og skrubber for at komme talg til livs. Fedtet hud kan altså både glinse og samtidig føles tør. Den kan således have behov for samme

type fedtstoffer som den dehydrede hud til at tætne mellem cellerne og holde på fugten.

For AL hud gælder, at vandige produkter som toner, essence eller andre rene fugtprodukter skal på huden først. Årsag: Olie skyr vand, så har man lagt olien,

har hyaluron ikke mange chancer for at fugtberige huden!

 


Vælg din ekspert

Mange firmaer med populære serier som for Origins vedkommende, Ginzing, imødekommer flere hudtyper/sæsonbehov ved at lave produktet i en creme-udgave med fedtstof og en gel-udgave uden fedtstof. Produkterne indeholder ginseng, koffein og kaffefrøolie, niacinamid (B3), algeekstrakt m.fl. samt et meget effektivt fugtkompleks.

Origins Ginzing Ultra-Hydrating Energy-Boosting Cream, 130 kr. for 30 ml * Oil-Free Energy-Boosting Gel Moisturizer, 195 kr. for 30 ml

Lappegrej til tynd hud

En sjældent flot formuleret øjencreme, som lister alt det, der har potentiale for at forbedre hud. Herunder de barrieretætnende ceramider i flere hudidentiske udgaver, C-vitamin, peptider, retinol (A-vitamin), antioxidanter, masser af fugt og irritationsdæmpende ingredienser. 100 pct. parfumefri og uden alkohol og farvestoffer.

Paula’s Choice Ceramide-Enriched Firming Eye Cream, 399 kr. for 15 ml Fås på udenparfume.dk men er på vej ud i flere butikker.

Nutriceuticals til huden

I disse år lanceres der næsten lige så mange kosttilskud til hud og hår, som der kommer hud- og hårplejeprodukter. En af de store på den front er New Nordic, som også har hyaluronboostere som Hyaluron Active. Nok hyaluron i huden har ikke kun betydning for, om den ser glat og fyldig ud. Fugt i huden er også vigtigt for alle celleprocesser. Foruden hyaluron og kollagen indeholder tabletterne C-vitamin samt havtorn- og tagetesekstrakt. PS: Der er hyaluron i sæsonens rodfrugter samt i sojaprodukter.

NewNordic Skin Care Hyaluron Active, 264 kr. for 30 tabletter (en måneds forbrug).

Her har vi mest af den

Det er på kroppen, vi har mest af den, huden, og bliver den udtørret, så er det noget, der virkelig mærkes. Tænk på, at tøj gnider og giv kropscremen nogle minutter til at sætte sig i hudbarrieren, før du klæder dig på efter bad. At skabe stærkere hudbarriere er netop det denne creme er skabt til med squalane, jojoba, abrikoskerneolie og bromelin. Sidstnævnte har let eksfolierende virkning, så tørre hudceller fjernes, og så er det anti-inflammatorisk og forebygger irritation.

Juhldal PSO SpecialCreme No14, 169,95 kr. for 150 ml

Eksperter i sart hud

MDerma er et godt sted at søge, hvis man er generet af tør og sart hud men også, hvis man gerne vil undgå problemer. Og med både Astma Allergi Nordic og AllergyCertified certificering er der tænkt i hudsikker formulering. Lige som MDerma tænker i huds forskellige behov. Således er Face 11 en creme til den tørre, sarte hud, mens Face 21 er en gel til sart hud, der har brug for fugt men ikke fedt.

MDerma Face 21 Moisturising Gel og Face 11 Moisturising Cream koster begge 199,95 kr. for 50 ml Forhandles på apoteker og Matas m.fl. På mderma.dk kan man tage en hudanalyse og finde frem til det helt rigtige produkt for sin hud.

Behovstilpasning på både fugt- og fedtsiden

Hvis man nu har en creme eller lotion, som man er glad for eller simpelt hen bare vil bruge op, men produktet ikke rigtig giver nok fugt eller fedt til vinterhuden, så er The Ordinary en serie med masser af hjælpere til under 100 kr. I mange tilfælde kan man mixe i sin creme, eller man kan lægge under (hyaluron) eller over (squalane) for at optimere.

The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5, 69 kr. for 30 ml * 100% Plant Derived Squalane, 79 kr. for 30 ml Forhandles i Magasin, magasin.dk og flere andre webshops.