Vi skal gøre noget aktivt mod den lange række af livsstilssygdomme, som belaster vores sundhedssystem i dag. Kræft, sukkersyge, KOL og mange andre sygdomme kan relateres direkte til dårlig og usund livsstil. Vi ved, det kan lade sig gøre at forebygge, så der er ingen grund til at tøve.
Jonas Dahl er med sine 33 år en af de yngre sundhedspolitiske ordførere på Christiansborg. Han kan se problemerne tårne sig op i fremtiden, hvis vi ikke gør noget nu. Et af de væsentligste indsatsområder handler om forebyggelse.
– Vi skal forhindre, at folk bliver syge, for det er den billigste ”behandling”, vi kan lave overhovedet. Med udsigten til mange flere ældre danskere og generelt øgede muligheder for behandling, ja så er det afgørende, at vi gør alt, hvad vi kan for at holde folk ude af sygdom, og det skal vi gøre ved at satse markant på forebyggelse.
Målene er bedre kostvaner, flere rygestopaktiviteter, og vi skal samtidigt hæve prisen på cigaretter – vi skal ganske enkelt gøre det sværere at leve usundt. Hvis man vælger at kvitte smøgerne, så skal hjælp til rygestop være lettere tilgængeligt. Vi skal udvikle nye og bedre tilbud til dem, der gerne vil holde op med at ryge.
Jonas Dahl har selv en datter på et år, og han mener, vi skal sætte ind allerede i daginstitutionerne med sund og nærende kost. Det er vigtigt at starte så tidligt som muligt med de gode kostvaner, siger han.
Vil I så fjerne momsen på frugt og grønt?
– Nej, vi har ikke planer om at lempe på momsen, for alle undersøgelser viser, at effekten af en nedsat moms på frugt og grønt vil være uhyre ringe – senest er det dokumenteret i en rapport fra Forebyggelseskommisionen. Vi ser positivt på alle initiativer, der kan fremme frugt og grønt, men da vi ikke kan regne med nogen nævneværdig effekt, vil vi hellere satse på at hæve afgifterne på de sundhedsskadelige produkter som fedt og sukker.
Er du så ikke bange for øget grænsehandel?
– Jamen, der vil altid være en vis grænsehandel. Mange tager jo en smut til Tyskland som en slags udflugt, og det vil de helt sikkert blive ved med at gøre. Jeg vurderer ikke, at problemet er så stort, at det skal bestemme, om vi kan hæve afgifterne på usunde sodavand og slik, siger Jonas Dahl.
– Vi skal stille krav til skoler, gymnasier og ungdomsuddannelserne generelt om at indføre en alkoholpolitik. Jeg mener, det skal være OK at sige nej til druk, og vi skal hjælpe de fornuftige unge, der gerne vil feste uden voldsomme mængder alkohol.
Jonas Dahl vil gerne hæve den gennemsnitlige middellevealder i Danmark.
– Vi skal op på niveau med Norge, Sverige og Island, og i SF har vi sat os et mål for en øget levealder inden 2020.
Vi skal se på den store forskel i levealder, der er mellem højtuddannede og lavtuddannede, og vi skal begrænse den store forskel. Folk på Lolland og i det indre København lever fem år kortere end folk i Nordsjælland.
SF vil desuden etablere et gratis sundhedstjek til alle danskere over 45 år.
Det gratis tjek skal fange symptomerne på livsstilssygdomme så tidligt som muligt, og SF vil tilbyde en grundig undersøgelse, fulgt op af detaljeret vejledning for at sikre, at behandlingskrævende sygdomme opdages og behandles så tidligt som muligt.
SF vil støtte både kommuner og regioner med hver en milliard til en øget indsats og nye foranstaltninger inden for sundhedsfremme. SF vil gerne have kommunerne til at satse bredt på bedre kost, mere motion og mindre alkohol.
– De unge skal op af sofaen og lidt væk fra computeren. De unge rører sig alt for lidt i dag, og det samme gælder desværre mange ældre. Kommunerne skal gå forrest i kampen for øget sundhedsfremme, og derfor vil vi give dem en milliard til nye initiativer, fortæller Jonas Dahl.
Privat er Jonas Dahl gift med en arkitekt, og sammen har de datteren på et år. Han bor i rækkehus i Århus og pendler frem og tilbage til Christiansborg.
Hvad gør han selv for at leve et sundt liv?
– Jeg er heldigvis vokset op i en familie, der spiser meget fisk, så det gør vi også hos os. Vi får masser af frugt og grønt, og vi gør alt, hvad vi kan for at etablere gode kostvaner for vores datter. Jeg er glad for, at de allerede i vuggestuen er med til at fokusere på god mad og rigtig ernæring. Og jeg tager da også min datter med på køkkenbordet, når jeg laver mad. Jeg tror ikke, man kan starte for tidligt med at lokke de gode kostvaner ind i børnene.
– Vi er så heldige, at vi bo i rækkehus, så vi har plantet frugttræer og buske for at være lidt selvforsynende. Det er også rart at vide, hvor frugten kommer fra. Det kan ikke dække hele vores behov for frugt, så vi tager også på selvplukture og fylder fryseren op til den lange vinter, siger Jonas, der supplerer den sunde livsstil med at cykle til og fra stationen i København og i Århus.
– Der er en del gode bakker i Århus, så det giver rigtig god motion, men ellers nyder jeg at drøne rundt på min mountainbike i Marselisborgskoven hjemme i Århus. Det giver både motion og frisk luft. Jeg prøver også at holde fast ved min floorball, men det kan godt være lidt svært at få det passet ind med alle mine møder som politiker. Jeg prøver dog, så godt jeg kan.
SF’s sundhedspolitiske ordfører har dog også en lille svaghed:
– Jeg har en sød tand, det må jeg erkende.
Jeg er vild med kager, men jeg siger til mig selv, at jeg kun må spise en enkelt, og sodavand og slik holder jeg mig fra. Vi har en kasse økologisk frugt her på kontoret, og det er den snack, der hjælper mig gennem eftermiddagen, siger han til Helse.