To ud af tre danskere tjekker ikke deres syn

Af: Helse-redaktionen

Foto: Les Kaner

Mere end 70 pct. af alle danskere oplever på et tidspunkt i livet at få synsproblemer, viser en helt ny undersøgelse, som Øjenforeningen og Optikerforeningen står bag. Og to ud af tre danskere har ikke fået tjekket deres syn inden for det sidste halve år, viser samme undersøgelse.

 

De fleste synsproblemer kan heldigvis afhjælpes med briller eller kontaktlinser, hvis de opdages i tide. Men i nogle tilfælde kan de udvikle sig til grå- eller grøn stær, AMD (alderspletter på nethinden) og i værste fald blindhed. Under alle omstændigheder er det meget vigtigt, at få problemerne undersøgt så hurtigt som overhovedet muligt.

Derfor valgte  Øjenforeningen og Optikerforeningen at sætte fokus på synet den 12. oktober, som er udnævnt af Verdenssundhedsorganisationen WHO til Verdens Synsdag. Kampagnen går i al sin enkelthed ud på at få danskerne til selv at tjekke deres syn eller få det undersøgt hos en professionel behandler for at forebygge synsproblemer og sygdomme i øjet.

 

Flertallet har ikke styr på deres syn

To ud af tre danskere (66 pct.) svarer i en ny undersøgelse, gennemført af analyseinstituttet YogGov på vegne af Øjenforeningen og Optikerforeningen, at de ikke selv tjekker deres syn minimum hvert halve år, som ifølge optikere er det optimale.

Det høje tal kommer bag på formand i Optikerforeningen Per Michael Larsen. Især fordi det er ret enkelt selv at tjekke synet ved skiftevis at holde en hånd for det ene øje, når man f.eks. læser avis eller ser TV og dermed kan konstatere, om synet har forandret sig.

– Ved at tjekke sit syn jævnligt kan man få en fornemmelse af, om det ene øje måske ser bedre end det andet og dermed forebygge eller opdage synsproblemer i tide, siger Øjenforeningens formand Carsten Edmund.

 

Der er hjælp at finde

Det er også altid en god idé at få tjekket øjnene hos en optiker eller øjenlæge, hvis du oplever synsforandringer eller er i tvivl, om der er noget galt.

– Problemer med synet skyldes oftest, at du har brug for briller, og langt de fleste øjenproblemer kan afhjælpes, men det kræver, at du reagerer på symptomerne, understreger Per Michael Larsen.

Kilder: Øjenforeningen og Optikerforeningen.

 


8 tegn på, at du skal have tjekket dit syn:

Vedvarende hovedpine kan være tegn på, at du anstrenger dine øje for at kunne se skarpt og måske har brug for briller eller kontaktlinser.

Røde øjne kan opstå, hvis du overanstrenger dem, har en infektion eller en lille blodsprængning, men det kan også være tegn på alvorlig øjensygdom, så det er vigtigt at søge hjælp hos en øjenlæge eller optiker, hvis du er det mindste i tvivl.

Dobbeltsyn, der ikke forsvinder, når du lukker det ene øje, kan være tegn på begyndende grå stær. Du vil formentlig også opleve, at synet føles sløret, og at lygterne fra modkørende biler mere generende, end du er vant til. Grå stær kan heldigvis opereres, så synet bliver normalt igen.

Akut synstab på det ene øje f.eks. når du vågner om morgenen eller har fået et slag i øjet og ikke kan se noget, kan være tegn på en alvorlig øjensygdom og bør altid undersøges af en læge.

Brug for mere læselys om aftenen eller en oplevelse af, at du har behov for at rykke f.eks. din avis eller iPad længere og længere væk fra ansigtet for at se skarpt, kan være det første tegn på aldersbetinget langsynethed. Det kan også være, at du føler, at du har anstrengt dig meget, når du har skrevet eller læst i længere tid.

Ser lyn ved højlys dag ledsaget af bevægelige uklarheder, der kommer pludseligt, kan være tegn på begyndende nethindeløsning.

Genstande, der bliver uskarpe, når du f.eks. fokuserer på en bestemt ting i et rum eller på en side i en bog – kan være et tegn på, at du har brug for (nye) briller.

Lige linjer som flagstænger og nedløbsrør virker bugtede og kan være de første symptomer på alderspletter på nethinden (AMD) og kræver, at du får dit syn tjekket.

Har du nogle af ovenstående symptomer er der kun én ting at gøre:

-Gå til optikeren, og kan han eller hun ikke få dig til at se normalt, bør du få en tid hos en øjenlæge, lyder rådet fra de to foreninger.

 


 

Undersøgelsen om danskernes forhold til deres syn:

Der er i alt gennemført 1000 interviews med danskere i alderen 18-74 år, i perioden 18.-21. august 2017.

 


 

Danskernes syn i tal

  • Bruger briller: 53 pct.
  • Har læsebriller: 25 pct.
  • Bruger kontaktlinser: 13 pct.
  • Har selv tjekket sit syn inden for de seneste 6 måneder: 34 pct.
  • Har ikke undersøgt sit syn det seneste halve år: 66 pct.
  • Har fået tjekket sit syn hos optiker eller øjenlæge inden for det seneste år: 42 pct.
  • Har ikke været til optiker eller øjenlæge de seneste 1-3 år: 31 pct.
  • Mere end 3 år siden at vedkommende har besøgt optiker eller øjenlæge: 18 pct.

Kilde: YouGov for Øjenforeningen og Optikerforeningen

 


 

Lynguide: Sådan tjekker du dit syn – Opdag selv de farlige forandringer i tide

Du kan let selv undersøge dine øjne og på den måde blive opmærksom på synsændringer. Gør det til en vane jævnligt –  f.eks. når du ser TV eller læser avisen at holde hånden for det ene øje og mærke efter, om synet er som sidst, du tjekkede. Gentag øvelsen med hånden foran det andet øje. Derved undgår du, at hjernen spiller dig et puds, og får dig til at tro, at du ser bedre, end du i virkeligheden gør.

Oplever du ændringer i synet, bør du få tjekket, om du eventuelt skal have briller eller kontaktlinser hos en optiker eller søge øjenlæge.