Toast med salater vendt i tykmælksmayo

Af: Adam Aamann

Foto: Columbus Leth

En slags ”grøntsagernes rejemad”, en forret med alle de skønne skud og små grøntsager, som foråret byder på.

4 personer

Det skal du bruge

Salater

3-4 håndfulde sprøde salater, f.eks. hjertesalat, sennepssalat, frisé  og spinat

10-12 radiser

2 nye små snackagurker

1 lille bundt dild

1 lille bundt purløg

Tykmælksmayo

Ca. 1 dl mayonnaise

Skal og 1-2 spsk saft af 1 øko-citron

½ dl tykmælk havsalt og friskkværnet peber

4 skiver godt hvedebrød

1-2 spsk olivenolie

1 dl friskbælgede ærter evt. gule rucolablomster, kålblomster, stedmoderblomster el. lign.

Mayonaise

1½ dl friskplukkede oreganoblade

2 æggeblommer

4 dl solsikkeolie

½ spsk dijonsennep

2 spsk æbleeddike

Havsalt og friskkværnet peber

Et godt brød

1 BRØD

5 g gær

6 dl koldt vand

1½ dl hvedesurdej

150 g fuldkornsspeltmel

750 g hvedemel

20 g havsalt

2 spsk olie

Sådan gør du

Salater

Skyl salaterne og slyng dem tørre.

Skær radiserne i halve eller kvarter, hvis de er store. Skær agurkerne i 2 mm tykke skiver. Pluk dilden i små kviste og snit purløg helt fint.

Tykmælksmayo

Smag mayonnaisen til med revet citronskal, tykmælk, lidt citronsaft, peber og lidt salt.

Varm en grillpande godt op.

Dryp brødskiverne med lidt olivenolie, læg dem på panden og grill dem på begge sider, til de har fået et fint grillmønster.

Mayonaise

Kom æggeblommerne i en stor skål sammen med sennep, og 1 spsk eddike, lidt salt og peber og pisk det godt sammen med en elpisker.

Pisk nu oregano-olien i æggeblommerne lidt ad gangen i en tynd stråle. Hæld så langsomt, at olien når at blive pisket ind i æggeblommerne. Hold af og til en pause med olien og pisk mayonnaisen godt igennem.

Fortsæt, til al olien er tilsat, og pisk derefter lidt vand i – dette er med til at sikre, at mayonnaisen ikke skiller, og at den får en flot og homo gen konsistens. Smag til sidst til med salt og evt. lidt ekstra eddike. Sæt straks mayonnaisen på køl, hvor den kan holde sig i 4-5 dage.

Et godt brød

Dag 1: Rør gæren ud i det kolde vand i skålen til røremaskinen, tilsæt rest en af ingredienserne og ælt dejen godt igennem på røremaskinen i ca. 10 minutter. Hvis du rører dejen i hånden, skal du røre i lidt længere tid. Dejen skal være så smidig, at den slipper skålen eller bordpladen. Smør olie på indersiden af en skål og kom dejen i, dæk med film og lad dejen koldhæve i køle skabet natten over.

Dag 2: Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 2 brød. Rør ikke for meget ved dejen, da luften derved vil blive presset ud af den. Lad brødene hæve i 30-40 minutter. Varm imens ovnen op til 250 grader ved varmluft – hvis du bager med bagesten, skal den i en kold ovn og varme op samtidig med ovnen.

Bagning med bagesten: Løft forsigtigt brødene over på en bageplade og vip dem af på bagestenen. Bag brødene i ca. 25 minutter, til de er gyldne, og det lyder hult, når man banker på undersiden af brødene.

Bagning uden bagesten: Læg brødene til hævning på et stykke bagepapir. Varm ovnen op med din tykkeste bageplade på den midterste hylde. Tag bagepladen ud, når ovnen er varm, og træk i bagepa-piret brødene over på bagepladen. Sæt pladen tilbage midt i ovnen og bag brødene i 30-35 minutter. Tag dem ud og lad dem afkøle på en bagerist.

Servering

Tag en stor skål og kom tykmælksmayoen i sammen med salaterne, radiser, agurk, ærter, dild og purløg, smag til med evt. ekstra salt, peber, citronsaft og fordel salaten flot oven på de lune brødskiver. Server straks.

 

Fra bogen “Aamanns Grønne Køkken” af Adam Aamann.