Tør mund kan skade dine tænder

Af: Helse-redaktionen

Foto: Shutterstock

Hvis du tager medicin, kan det påvirke din produktion af spyt. Og det kan give skader på tænderne. Så derfor er det vigtigt at tage sine forholdsregler.

Det er almindeligt, at produktionen af spyt bliver normal, når din krop har vænnet sig til medicinen. Det kan dog tage op til et år. Din tandplejer kan måle, om du producerer nok spyt.

Mangel på spyt kan give dig en fornemmelse af, at det er svært at synke og tale, og at din mad ikke smager, som den plejer.

En tør mund kan give ømme, sarte og irriterede slimhinder, og der kan opstå revner, sår og svamp i og omkring munden. Hvis du har ømme slimhinder og tandkød, kan det være svært at børste tænderne grundigt. Det kan medføre, at du nemt får betændelse i tandkødet og huller i tænderne. Rygning og alkohol kan forværre tørhed i munden.

Læs også: Tandsygdomme – forebyg smerter i tænder og mund

Vi producerer en halv til en hel liter spyt i døgnet. Spyttet fugter vores mund, så vi kan tale og synke. Når vi tygger vores mad, blandes maden med spyt. Spyttet indeholder enzymer, der starter fordøjelsen af maden, så vi kan optage næringsstoffer og få energi til kroppen.

Spyttet neutraliserer samtidig syrligheden i det, vi spiser og drikker, og styrker vores evne til at smage.

Spyt hjælper også med til at holde vores tænder rene ved at skylle tænderne fri for madrester. Uden spyt klistrer maden til tænderne og øger risikoen for betændelse i tandkødet og huller i tænderne. Spyt nedsætter generelt risikoen for infektioner i munden og skader på tænderne.

Hvis du har Sjögrens syndrom (el. Sjøgrens) – en gigtsygdom og en bindevævssygdom, der nedsætter tåre- og spytkirtelfunktionen, så får du  efter al sandsynlighed også udfordringer med mundtørhed.

Læs også: Mundskyl hjælper på dårlig ånde! – Fup eller fakta?

Undersøgelser har ifølge Gigtforeningen vist, at ca. hver femte patient med leddegigt eller lupus/SLE har sekundært Sjögrens syndrom – ofte uden selv at vide det.

Der findes forskellige lægemidler til behandling af Sjögrens syndrom

Gode råd mod tør mund

Du kan lindre tørhed i munden ved at fugte munden med vand.

Tyggegummi, bolsjer og pastiller uden sukker kan stimulere til mere spyt.

På apoteket og i større dagligvarebutikker kan du købe sugetabletter og tyggegummi uden sukker og spray, geler og mundskyl (f.eks. GUM Hydral), der erstatter og stimulerer dannelsen af spyt.

På www.dansketandplejere.dk kan du gratis hente brochuren,” Tandpleje ved mundtørhed”.

Kilder: Danske Tandplejere og Gigtforeningen.