Træn dig yngre – alder er ingen hindring

Brug dig selv grundigt og ofte. Så holder du bedre og længere. Det er universalopskriften på – ikke et evigt, men – et langt og godt liv. Alderdom er ingen sygdom, men vi bliver mere sårbare efterhånden, som vi ældes. Evnen til at stå imod falder ganske enkelt.

Håret gråner og huden rynker, når alderen stiger. Vi ser og hører knapt så skarpt, og kroppen mister styrke og smidighed. Men mange af de små forskelle og forandringer, som følger med år på bagen, kan vi faktisk begrænse ved at leve aktivt.

Årene svækker kroppen, og de gener, vi er udstyret med, er med til at styre måden, det sker på. Men vi bestemmer selv, hvordan vi lever, og særligt et aktivt liv med udfordringer til krop, hjerne og sanser holder os unge og vitale i langt flere år.

 

Vi topper tidligt

Vi topper fysisk, når vi er mellem 20 og 30 år, derefter går det stille og roligt ned ad bakke. Vi mister omkring en procent af den maksimale fysiske ydeevne om året, indtil vi fylder 60.

Det mærker de færreste dog særlig meget til. De kan stort set, hvad de vil, til de runder 40 eller 50 år og ikke uden videre kan løbe langt eller klare sig uden nattesøvn.

Når vi kommer til 60-årsalderen, går forfaldet stærkere. Det betyder, at det bliver endnu vigtigere at blive ved at bruge sig selv og undgå den negative spiral, hvor kræfterne falder, og sygdom støder til.

At bruge kroppen gør den yngre. Hjernen holder sig lettere skarp, når vi udfordrer den. Brillerne kan du næppe træne dig fra, men du kan genvinde dele af kroppens tidligere styrke og ydeevne. Vi kan forbedre kondition, muskelstyrke og balance lige til vores dødsdag ved ganske simpelt at bruge os selv.

 

Det er aldrig for sent

…at komme i form

  • En dansk undersøgelse har vist, at kvinder på 85 år kan forbedre deres kondital med 20 procent ved at træne kondition bare femten minutter én gang om ugen
  • Et forsøg med 90-årige pleje-hjemsbeboere viste, at otte ugers hård træning forbedrede deres muskelstyrke med hele 174 procent
  • En sammenligning af ældre kvinder og yngre kvinder, der alle svømmede regelmæssigt, viste, at de ældre kvinder havde lige så god muskeludholdenhed som de yngre

… at blive rask

  • Midaldrende, der dyrker motion mindst to gange om ugen, halverer deres risiko for demens og Alzheimers sygdom. Det har et svensk-finsk forsøg vist.
  • Et forsøg med en stor gruppe mennesker med alder på maksimalt 75 år viste, at konditionstræning reducerede deres risiko for at dø for tidligt med omkring 30 procent.
  • En lang række undersøgelser dokumenterer, at selv moderate mængder af fysisk aktivitet effektivt behandler forhøjet blodtryk.