Træn glæde og taknemmelighed

Af: Jeanne Fløe

Foto: Privat

Kom med i Fitness centret. Her er det en helt særlig muskel, vi skal have fokus på. For ligesom du kan træne andre muskler i kroppen, så de bliver mere veludviklede og vokser sig større, kan du træne din hjerne. Faktisk er det sådan, at din hjerne allerede har en meget veludviklet muskel. Lad os kalde den for problemmusklen. Helt uden du har gjort noget særligt for det, er den allerede veltrænet.

Den menneskelige hjerne er nemlig indrettet sådan, at den konstant scanner for mulige problemer. Den scanner, dømmer, evaluerer, sammenligner, forudser mulige katastrofer og reagerer på alt, der kan ligne et problem. Vi er designet til at finde og reagere på problemer.

Og hånden på hjertet er du så typen, der, når du ser dig selv i spejlet, bryder ud i jubelscener over, hvilket pragteksemplar af en krop du har? Eller begynder din hjerne i stedet med sin kritiske røst: ”Du er ved at være for tyk, for tynd, for høj eller lav?”

Er du typen, der altid føler dig som jordens mest priviligerede, når det kommer til din partner, dine børn, dit job. Så behøver du ikke læse med længere.

Eller sker det, at din hjerne bliver fikseret på, at: “Min mand kunne godt være en anelse mere opmærksom. Og mine børn kunne godt være lidt mere taknemmelige, når jeg tænker på alt det, jeg gør for dem. Og chefen kunne godt anerkende min indsats lidt mere”?

Vi har en tilbøjelighed til at få øje på problemerne. Det er helt normalt. Vores hjerne trækker os hen mod alt det, der ikke er perfekt.

Fra scanningsstudier ved vi, at du kan aktivere bestemte områder i hjernen ved at forestille dig ting. Lad mig give dig et eksempel. Luk øjnene og forestil dig, at du bider i en citron. Du kan alene ved forestillingen mærke, hvordan du får øget spyt, og munden snerper sammen. Så forestil dig lige, hvordan din hjernes veludviklede problemfokuserende tanker påvirker dig.

Men der er godt nyt. For du kan bevidst træne andre muskler og dermed øge dit velvære. Du kan opnå øget evne til at komme i kontakt med flere tanker, fornemmelser og følelser. Din hjerne kan trænes i at få øje på de ting i dit liv, du kan være taknemmelig for.

Når du træner din hjerne til at huske taknemmeligheden og flytte opmærksomheden hen på de gode ting i dit liv, vil du få øget glæde, større kærlighed til livet og opnå mere ro og energi

Jeg vil gerne invitere dig med til en træningssession allerede i dag. Du skal træne de muskler, der skal vokse og undlade at træne de muskler, der allerede er veludviklet. Så om lidt når du og din familie samles om middagsbordet, så fortæl hver især om tre ting, I har været taknemmelige for i dag.

I Helse, kan du møde psykolog Jeanne Fløe, som hver gang vil skrive en klumme om et aktuelt emne. Og du har så efterfølgende mulighed for at stille spørgsmål eller chatte med Jeanne Fløe på Helses FB.

Så hold dig ikke tilbage, grib den enestående mulighed for at få svar fra en erfaren psykolog på spørgsmål, der berører dit eget liv.

Du kan også dele dine holdninger og erfaringer med andre på Helse-tråden med Jeanne Fløe, der er autoriseret psykolog og specialist i både klinisk psykologi og sundhedspsykologi med base på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Sideløbende står Jeanne Fløe bag klinikken, Psykologen på Bryggen – på Islands Brygge i København.