Trafiksyn – hvornår kommer kørekortet i fare?

Af: Øjenforeningen

Foto: Colourbox

Kørekortet giver frihed, fleksibilitet og selvstændighed. Men for at kunne beholde kørekortet, er det afgørende, at man kan se. Ikke nødvendigvis som en havørn, men godt nok.

 

Men, hvornår er ens trafiksyn godt nok til, at man kan beholde kørekortet? Det findes der helt klare regler for. Reglerne for privatbilister er knapt så strenge, som hvis kørekortet bruges i erhvervssammenhæng. Vi bringer et overblik for privatbilister her:

Synsstyrken

Den er et udtryk for øjets evne til at se detaljer og vurderes ved hjælp af en synstavle. Når lægen beskriver synsstyrken, sker det altid i forhold til, hvad en normaltseende person kan se. Den nederste linje på synstavlen viser, hvad normaltseende kan se på 6 meters afstand. Kan man på 6 meters afstand kun læse det, som en normaltseende kan læse på 12 meters afstand, siger man, at synsstyrken er 6/12 eller 0,5.

For at bevare kørekortet, skal man som minimum kunne se 6/12, når begge øjne bruges samtidigt – med briller. Synskravet kan også udtrykkes ved, at synsstyrken på bedste øje skal være 6/12. En enøjet med synsstyrke 6/12 er altså OK. Men i øvrigt har en dansk undersøgelse vist, at 17 pct. af de svagtsynede, der stod til at miste kørekortet, kunne opfylde synskravet til kørekort ved at få en bedre tilpasset brille.

Synsfeltet

Man skønner, at synet bidrager til op mod 90 pct. af alle de informationer, vi opfatter i trafikken. Det er derfor ikke nok alene at kunne se (nogenlunde) skarpt, man skal f.eks. også kunne orientere sig til siderne.

Synsfeltet måles både i det vandrette og det lodrette plan. Man kan godt have indsnævringer i synsfeltet, når bare man stadig opfylder disse mål:

  • Vandret udstrækning:Mindst 120°
  • Til højre og venstre: Mindst 50°
  • Lodret udstrækning op og ned: Mindst 20°

Inden kørekortet kan sikres, er det nødvendigt, at lægen vurderer, om man lider af dobbeltsyn og natteblindhed, eller oplever problemer med at skelne kontraster eller blænding. Lider man af en fremadskridende øjensygdom – så som AMD, grøn stær, eller diabetisk øjensygdom – kan en tidsbegrænsning af kørekortet komme på tale.

 

Få det fulde overblik i Øjenforeningens brochure Trafiksyn. Den findes på hjemmesiden www.vos.dk.