Tusindvis af danskere er angste for at gå til tandlægen

Af: Lene Outzen Foghsgaard

Foto: Colourbox

Op imod 40 pct. af danskerne, både børn og voksne, er utilpasse, når de skal til tandlægen. Ud af dem går 30 pct. alligevel regelmæssigt til tandlægen. Ca. 10 pct. af alle danskere lider af odontofobi – angst for tandbehandling – i en sådan grad, at de kun kommer i tandplejen, hvis det er meget akut.

At være så bange for at gå til tandlægen, at det har udviklet sig til en reel fobi (odontofobi), er i dag hverdagen for ca. en halv million danskere – både børn og voksne. Især voksne kan føle flovhed over deres angst, og forsøger tit at skjule, at de er bange, men det bliver det bare værre af, forklarer Ulf Broch, tandlæge fra Aalborg Kommunes Tandpleje, og ekspert i odontofobi. Her tilbydes blandt andet også hypnose som metode til at komme af med sin angst. Det kan være et stort problem, forklarer han, hvis pårørende, f.eks. ens ægtefælle, ikke har forståelse for, at man er bange for tandlægen, men bare siger: ”Tag dig sammen”. Det handler ikke om at tage sig sammen, for angst for tandbehandling er en irrationel følelse, og det er meget vigtigt, at den følelse respekteres og tages alvorligt, for at der kan gøres noget ved den.

Tryghed og samtale

I yderste konsekvens kan patienten, der lider af odontofobi, behandles i narkose, men det forsøger tandlæger så vidt muligt at undgå, og prøver i stedet med andre metoder for at skabe tryghed. God, tillidsfuld kommunikation er ifølge tandlæge Ulf Broch altafgørende for succes, når både børn, unge og voksne er bange for tandlægen – gode samtaler, men også god tid, både før, under og efter behandlingen. Nogle gange går der en til to behandlinger blot på at tale sammen, før patienten er klar til tandbehandling. Hvor det for mange patienter ikke er så vigtig, hvilken tandlæge, de møder, kan det for andre være yderst vigtigt at oparbejde en tryg relation til en fast behandler. Nogle gange kan det derfor være en ide at prøve at skifte behandler.

Hypnose som værktøj

Nogle kommuner og privatpraktiserende tandlæger landet over, tilbyder i dag patienter med tandlægeskræk behandling hos en tandlæge, der er uddannet i hypnose. Tandlægen kan ved hjælp af hypnose og anerkendende samtaleterapi hjælpe patienten igennem deres angst. Grundlæggende handler hypnose om at lære patienterne at hjælpe sig selv i aktivt at påtage sig et medansvar for at tandbehandlingen skal lykkes. Du kan bl.a. finde tandlæger med uddannelse i hypnose på www.hypnoseselskabet.dk

 

ATO, Ansatte Tandlægers Organisation, anbefaler:

  • Vær aldrig flov over, at du er nervøs for tandlægebesøget. To millioner danskere har det på samme måde.
  • Tal åbent om angsten. Tandlægen er forstående og respekterer dine grænser.
  • Børn og unge som bor i nærheden af en kommune, der tilbyder hypnose til patienter med tandlægeangst kan forhøre sig, om de kan blive henvist til dette.
  • Informer gerne din tandlæge/tandklinik om evt. tandlægeangst, når du får en tid, så de kan hjælpe når du ankommer.