Type 2 diabetes rammer flest mænd

Af: Mette Bernt

Foto: Colourbox

I Danmark har 30 procent flere mænd end kvinder type 2 diabetes. Ser vi på, hvor mange med type 2-diabetes, der dør, bliver forskellen endnu mere markant.

Diabetes er en af de sygdomme chefpsykolog Svend Aage Madsen fremhæver, når fokus falder på mænds sundhed. Forståeligt. For ikke alene rammer sygdommen flere mænd end kvinder – hos mænd i aldersgruppen 30-44 år er dødeligheden dobbelt så stor som hos kvinder. Flere forhold peger i retning af, at både miljø og livsstil påvirker billedet.

Mænds oplevelse af overvægt

Det er kendt, at der en sammenhæng mellem overvægt og type 2 diabetes. Bugspytkirtlen skal ved overvægt producere mere insulin for, at blodsukkeret ikke bliver for højt. Er man på grund af sine gener disponeret for at udvikle type 2 diabetes, kan overvægt i mange tilfælde være den udløsende faktor.

På spørgsmålet om, hvad der er årsag til den store forskel på, hvor mange, der har type 2-diabetes, peger Svend Aage Madsen på, at miljø- og livsstilsmæssige forhold spiller en rolle.

– Der er markant flere mænd end kvinder, der er moderat overvægtige. Mænd har derudover generelt set meget lidt viden om, hvad der fører til diabetes, siger Svend Aage Madsen.

Han nævner, at det tyder på, at mænd samtidig er mindre tilbøjelige til at tage emnet overvægt op og ikke tror, at der er sundhedstilbud, der kan hjælpe dem. Pointer, som kalder på, at det ikke er tilstrækkeligt at have samme sundhedstilbud til mænd og kvinder.

Individuel behandling

Anne-Marie Wegener, konstitueret chef for forskning & videnafdelingen i Diabetesforeningen, beskriver diabetes som en kompleks sygdom.

– Det er en sygdom, som kræver en individuel behandling. Der er derfor ikke nogen One-size-fits-all løsning, siger hun og fremhæver netop forskellen i adfærd hos mandlige og kvindelige diabetespatienter.

– På den gode side reagerer mændene psykologisk set ikke så stærkt som kvinderne. Til gengæld går mændene senere til lægen, fordi de ignorerer småsymptomer som eksempelvis det, at de tisser meget og er mere trætte.

Tidlig diagnose er afgørende

Mænds manglende lyst til at gå til lægen og den høje dødelighed gør det oplagt at stille spørgsmålet: Er der en sammenhæng?

Ifølge både Anne-Marie Wegener og Svend Aage Madsen er den tidlige diagnose nøglen til at få en stabilitet gennem en medicinsk behandling og en sund livsstil. Det er ikke uden betydning, fordi der ved en ubehandlet diabetes er en øget risiko for følgesygdomme.

Følgesygdommene er blandt andet nyreproblemer, hjertekarsygdomme og blodpropper. For højt blodtryk og høje kolesteroltal er derudover ikke ualmindeligt hos diabetespatienter og vil netop blive opdaget, hvis mænd går til lægen og får stillet en diagnose.

Så mange faktorer er tydeligvis i spil, når man ser på mænds diabetes og dødelighed. Dog ser det ikke ud til, at der kan herske tvivl om, at diabetes slider på kroppen. Det gør derfor en forskel, om vi når ud til mændene med budskaberne om faren ved overvægt og vigtigheden af en sund livsstil, den tidlige diagnose og en behandling med regelmæssige kontrolbesøg.

 


Diabetes og fysisk aktivitet
Med fysisk aktivitet forbrænder vi ikke blot kalorier og farligt fedtvæv. Vi styrker musklerne, som er en ekstra bonus i forhold til diabetes, fordi vi skal bruge muskelmasse til at omsætte sukker. 
Diabetes og impotens
Det har i mange år været tabubelagt, at problemer med nervebanerne og dermed risiko for impotens er langt hyppigere, når man har diabetes. Ifølge Diabetesforeningen er der i dag heldigvis mere fokus på det. 
Risiko for diabetes?
Cirka 15 procent af alle overvægtige udvikler type 2 diabetes. Blandt dem, der har fået konstateret type 2-diabetes, er cirka 80 procent overvægtige. På diabetes.dk kan du teste din risiko for type-2 diabetes.