Ud i naturen

Af: Jeanne Fløe, psykolog

Foto: Shutterstock

”Syv sække”, sagde jeg stolt til min mand. Med de syv sække henviste jeg til antallet af affaldssække, som jeg i løbet af ferien havde fyldt med ukrudt. Nu lyder det måske som en ferie, man kunne have lyst til at bytte ud med en ferie syd på langt væk fra haveprojekter i kategorien ”uendelig”. Men ikke i år. For i år var ukrudt lige, hvad jeg havde brug for.

Igennem en periode havde jeg fået tiltagende stresssymptomer. Flere og flere aftener med besvær ved at falde i søvn var det tydelige tegn på, at jeg trængte til at geare ned.

Jeg lever som mange andre et alt for stressende liv, hvor jeg til tider er spændt ud mellem de forventninger, jeg selv og andre kan have til mig, og så de ressourcer, jeg besidder til at honorere kravene.

Folkelidelser som stress, angst og depression behandles flere steder med naturterapi. Jeg har i flere år haft en teoretisk viden omkring naturens helbredende kraft.

Jeg har læst flere spændende forskningsresultater, der viser, at naturen har en fantastisk indvirken på vores fysiske og psykiske helbred. Denne sommer fik jeg så mærket på egen krop, hvad det gør ved sindet at være ude i naturen. Og det gør virkelig godt.

Den kompleksitet vi ellers omgiver os med, hvor vi konstant skal tage stilling og vælge til og fra er vi helt ude over, når vi er i naturen. Der sker noget, når vi går fra en tilstand af konstant at skulle tage stilling til bare at være observerende og betragtende. Og der er noget dejligt befriende ved blot at lade tankerne komme og gå. For pludselig lægger jeg mærke til, at jeg har sluppet mine tanker og i stedet kan lytte til naturens lyde, spættens ihærdige hakken og fuglene, der synger over mit hoved.

Forskningen underbygger vores følelse af, at det at være ude i naturen gør os godt.

For der sker et fald i stresshormonet, vores hjerte falder til ro, blodtrykket falder, vi bliver mindre syge, og aktiviteten i alfa-hjernebølger øges til gavn for indholdet af serotonin, der har en positiv virkning på vores humør.

Og som jeg gik der skridt for skridt og lugede ud, mærkede jeg gradvist roen indfinde sig. Hen mod feriens slutning mærkede jeg, hvordan søvnen igen blev naturlig. Og skulle det ske, at stresssymptomerne igen indfinder sig, så er det så heldigt, at ukrudtet nok skal komme igen år efter år. Det sørger naturen også for.