Udsat hinde er afgørende for dit syn

Af: Øjenforeningen

Foto: Scanpix/Iris

Brug sikkerhedsbriller hele året – de kan sikre dig et normalt syn.

En svirpende gren, en slibespån eller en fingernegl kan gøre skade på øjets overflade, hornhinden. Det gør pokkers ondt, men kan også være skyld i et nedsat syn. Sikkerhedsbrillerne er derfor en god følgesvend på værkstedet og i haven.

Hornhinden er øjets yderste del og bliver let påvirket af ting udefra. Men for at vi kan se normalt, er det afgørende, at hornhindens overflade er klar, gennemsigtig og helt regelmæssig. For selv de mindste uklarheder vil påvirke dit syn.

Uklarheder i hornhinden opstår oftest på grund af fritidsskader eller en infektion. Og sikkerhedsbriller er nu engang den mest effektive måde at beskytte sine øjne mod fremmedlegemer. Selv nogle former for støv kan lave skader på øjets overflade. Sker det, kan man dryppe med en særlig fluorescerende øjendråbe. Så kan øjenlægen, se, hvor stor skaden er, og iværksætte en behandling.

Det kan være svært at forebygge infektioner i øjets overflade, men de kan heldigvis behandles effektivt af lægen. Har man en infektion, vil man først føle det som om, man har noget i øjet. Efterfølgende bliver øjet rødt, man er lyssky, har smerter og måske et sløret syn. Det er kun sjældent, at meget alvorlige hornhindebetændelser fører til svære synstab.

 


 

Fakta om hornhinden:

  • er den yderste del af øjet
  • er kroppens mest følsomme væv
  • er 0,5 mm tyk
  • består af fem lag
  • har ingen blodforsyning, men får sin næring fra væsken inde i øjet
  • 2/3 af det lys, der rammer øjet, brydes i hornhinden.
  • Næsten alle kan donere deres hornhinder.

Læs mere i Øjenforeningens brochurer ’Øjenskader’ og ’Hornhindens sygdomme’. Du finder dem på ojenforeningen.dk.