Kromallergi: Udslæt af lædersko

Af: Tina Rønhøj, kommunikationsmedarbejder i Danske Fodterapeuter

Foto: Scanpix/Iris

Kromallergi kan stamme fra dit fodtøj og give dig udslæt på fødderne.

Sko, sandaler og støvler skærmer normalt dine fødder; mod sne, kulde, regn og varm asfalt eller sand. Men du tænker sikkert ikke over, at dit fodtøj også kan udgøre en risiko for at få eksem, hvis de er lavet af læder, der er garvet med krom.

Krom ophober sig

Eksem, udslæt, rødme, hævelser og smerter er alle tegn på kromallergi og rammer cirka 2-3 procent af alle med eksem. Og der skal desværre ikke så meget til, før krom ophober sig i huden. Det viser et studie foretaget af Videncenter for Allergi. Kromallergi kan også komme til udtryk på hænderne, og sprede sig op ad benene, hvis du bliver udsat for det gennem længere tid.

Dine sko, sandaler og støvler er dog ikke det eneste sted, hvor du kan blive udsat for kromgarvet læder. Urremme, bilrat, cykelstyr og handsker kan også indeholde krom, som kan forværre eller udløse allergien. Hvis du har fået kromallergi, skal du også være varsom med f.eks. spænder og metal på huden, make-up og tatoveringer, som kan trigge allergien.

EU-grænse fra 2015

Miljøstyrelsen har været klar over risikoen for kromallergi siden 2011, hvor de lavede en undersøgelse, der viste, at knap halvdelen af lædersko og sandaler afgav krom. I 2015 fastsatte EU en grænse for de læderprodukter, som kommer i direkte kontakt med huden. Disse produkter må ikke længere indeholde mere end 3 mg/kg af typen krom VI.

Har du regelmæssig hudkontakt med læder, der er solgt før 2015 eller købt i et land uden for EU, kan læderet være garvet med krom og udsætte dig for risiko for kromallergi. Det er selvfølgelig værst med læder, som din hud berører regelmæssigt og i længere tid ad gangen – såsom f.eks. lædersandaler eller urremme.

Få det testet

Hvis du er i tvivl, om du har kromallergi, kan du få testet det via en såkaldt lappeprøve hos en hudlæge eller et allergi-ambulatorium. En lappeprøve er et plaster eller en aluminium – eller plastskive, som sættes på huden og tester, om du reagerer på allergenerne.

Så næste gang du stikker fødderne i et par lædersandaler af ældre dato, er det måske værd at overveje, om sandalerne skærmer dine fødder tilstrækkeligt.

Allergi

26. juni 2019

Mindre børneastma med fiskeolie-tilskud

Forskningen leder fortsat efter den udløsende faktor for børneastma. Men...

vis mere

Lyt til podcast

24. juni 2019

Har dit barn luft til leg?

Det er vigtigt, at børn med astma er velbehandlede. Både for børnenes...

vis mere

Lyt til podcast

21. juni 2019

Børneastma kan gøre usynlig skade

Børneastma rammer luftvejene. Men sygdommen øger også risikoen for en...

vis mere

Lyt til podcast

15. maj 2019

Behandl din høfeber ordentligt

Op mod en million danskere har høfeber. En stor del er plaget af det i...

vis mere

Lyt til podcast

13. maj 2019

Luft ud – og luk op for bedre livskvalitet

Foreningen Realdania har længe haft stort fokus på især det indeklima,...

vis mere

Lyt til podcast