Trafikken er massiv og tæt, som den nu en gang er på én af landets mest trafikerede gader. Og så står hun der pludselig. Midt på gaden og venter på et mellemrum i strømmen af biler og cykler for at kunne smutte hen til sin hoveddør, hvor journalist og fotograf knap har nået at ringe på. Smilet er stort, imødekommende og overskudsagtigt, som om Danmarks undervisningsminister allerede har taget hul på sin sommerferie. Men det har Christine Antorini ikke. Hun har været i gang fra den sprøde morgenstund med en møderække så lang, at den ville tage pusten fra de fleste. Nu står hun så og hilser på hjemme i sin lejlighed på fjerde sal på Nørrebrogade efter dagens sidste møde i Middelfart, og om få timer skal hun til dronningens fødselsdagsfest. Gallakjolen hænger og venter på hende på døren til soveværelset. Og frisøren venter ude i byen. Men nu skal der tales sommerferie med HELSE. For netop sommerferie betyder rigtig meget for den 50-årige Christine Antorini, som helt bevidst bruger sommerferien til at samle et forråd af langtidsholdbare, mentale vitaminer og mineraler.
– Jeg er et travlt menneske med en kalender, der er orkestreret og skemalagt på alle mulige måder, og derfor er sommerferien mere end nogensinde blevet et mentalt åndehul for mig. Christine Antorini skynder sig lige at understrege, at hun altså har travlt på den gode måde.
– Og det har jeg, fordi jeg er så glad for mit arbejde. Jeg kunne ikke tænke mig noget andet, siger undervisningsministeren, der oven i den travle hverdag som toppolitiker og minister på det sidste har været ekstra udsat på grund af politisk tovtrækkeri og bøvl med både folkeskole- og gymnasiereform.
Ingen kan være i tvivl om, at hun har et passioneret forhold til sit job. Talrige skoler og gymnasier har haft besøg af hende. Hun har nærmest rejst land og rige tyndt for at forklare, hvorfor hun mener, at de to reformer er så gode. At mange lærere og deres fagforeninger har haft svært ved at dele hendes begejstring har ikke skruet ned for hendes. Og det er da heller ikke daglig stress, der får hendes tanker til at hige efter afslapning og sommerferie. For Christine Antorini er faktisk ret god til at komme i feriehumør en time eller to på en grå og hektisk hverdag.
– Jeg er et a-menneske og står derfor tidligt op. Hver dag kl. 6. Så sidder jeg ude i mit køkken eller på min terrasse og nyder min ostemad og en god kop kaffe med mælk, mens jeg har TV2 News kørende og Berlingske på bordet. Den stund har jeg helt for mig selv. Og dér lader jeg op til dagen, fortæller Christine Antorini.
– Jeg nyder at kigge ud på himlen og lyset, som hele tiden ændrer sig. Det er et fredfyldt og afslappende moment, som jeg ikke kan undvære. En mental miniferie i hverdagen, forklarer Christine Antorini, mens vi står på hendes frodige altan blandt krukker med duftende blomster og nyder den frie udsigt, så langt øjet rækker. Christine Antorini fortæller, at hendes måde at holde sommerferie på har ændret sig med tiden.
– Min sommerferie er i dag anderledes, end da jeg havde små børn, og vi var en børnefamilie. I dag er min sommerferie helt loose og uorkestreret og ikke skemalagt. Fuldstændig modsat min hverdag.
– Jeg rejser meget som minister og har lige været i Japan, Vietnam og Canada. Så det er ikke udlandsrejser, jeg jagter i sommerferien, fortæller Christine Antorini, der i stedet vælger at bruge sin sommerferie på fordybelse og nærvær med sine venner og familie. At have god tid til den dybe samtale er et mentalt energi-boost, der kan række rigtig langt, når den travle hverdag igen kalder på Christiansborg.
Rammerne for sommerferie-fordybelsen er vennernes sommerhuse i Nordjylland. På skift får de besøg af Christine Antorini i juli. I Skagen, Aalbæk, Tversted og Skiveren. Hendes stemme får en særlig klang, når hun nævner sine erstatningsforældre, Kirsten og Luffe i Skagen.
Journalist og forfatter Kirsten Jacobsen mødte hun for år tilbage i forbindelse med en samtalebog, som de var sammen om at skrive på Klitgaarden i Skagen. Og den anledning skulle så vokse sig til at blive et tæt og givende venskab med Kirsten Jacobsen og hendes ægtefælle, fortæller Christine Antorini, der har gjort sin juli måned til et ubeskrevet blad med særlig forkærlighed for fordybelse med vennerne – i Nordjylland.
– Dér og sammen med mine venner kommer jeg ned i det basale. Og det betyder enormt meget for mig i en overorkestreret hverdag.
– Og så elsker jeg Nordjylland. Den rå natur og bare at få lov til at være. At gå lange ture og få rørt mig.
I hverdagen kan det nemlig være svært for hende at få tid til motion og fitness.
– Jeg kan faktisk godt indimellem længes efter at få brugt min krop fysisk. Derfor er jeg begyndt at gå til hot yoga for at få pulsen op i 40 graders varme. Det er ret effektivt.
– Var det så ikke oplagt at bruge sommerferien på en aktiv ferie?
-Nej, den tanke har aldrig faldet mig ind. Fordi, det er så vigtigt for mig at kunne bygge bro til andre mennesker. Og sommerferien er den periode, hvor jeg har de bedste muligheder for at være tæt på mine venner. Derfor kunne jeg heller ikke tænke mig at rejse alene. Jeg skal dele mine oplevelser med andre. Mine feriebehov har ændret sig med tiden. Og det er noget, jeg har talt åbent med mine børn om.
Christine Antorini, der bor alene i sin lejlighed på Nørrebro, har to voksne børn, Sofie og Thor, der begge bor i nærheden og derfor er tæt på i hverdagen.
Det betyder, at de ikke behøver at være så meget sammen i sommerferien. Derimod holder hun juleferie sammen med sine børn og deres kærester. Ofte i Thailand, hvor de sammen nyder at udforske hinandens selskab under fjerne himmelstrøg. Det sker dog, at Christine Antorini ser sine børn under sin sommerhus-turné.
Vi mødes faktisk på Livø, hvor Sofie og Thor holder ferie med deres far, Jan. Det var en ferietradition, vi skabte, da børnene var helt små. Og den lever stadig, fordi de unge har taget den til sig. Det er ret sjovt. Måske er det, fordi Jan og jeg altid har haft et godt forhold til hinanden. Vi kunne ikke bo sammen længere. Men vi har altid fundet ud af det sammen, når det gælder vores børn. Det har skabt en ro og et godt fundament for, at vi kan tale åbent om, hvordan vi helst vil holde ferie, fortæller Christine Antorini, der på sin sommerturné også lige når forbi sin brors sommerhus i Thorsminde.
Christine Antorini kommer igen ind på, hvor vigtigt det er at kunne tale ærligt og åbent om sine ferieønsker.
– Det kræver noget at holde ferie med sine venner. Jeg vil jo ikke være en gatecrasher, der kommer brasende ind. Sommerferien er hellig for de fleste af os, så det er afgørende, at vi også er fuldstændigt åbne over for hinanden. Alting skal kunne siges – også fra. Og det kan altså kun lade sig gøre blandt rigtige venner, understreger Christine Antorini, der fortæller, at det var i forbindelse med en svær periode i sit liv, at hun fik defineret sine nye feriebehov. Skilsmisse, sin mors død, en ministerpost og børn, der flyttede hjemmefra, faldt tidsmæssigt sammen.
Det betød, at jeg skulle finde ud af, hvilke traditioner, jeg skulle tage med mig, og hvilke jeg selv skulle i gang med at skabe, siger Christine Antorini, der ikke lader sig stresse af det folketingsvalg, der kan blive udskrevet når som helst.
– Jeg er opstillet i Nordsjælland. Og Tisvilde er da også et godt feriested, siger hun med et smil og tilføjer, at hun mest tror på, at juli bliver uden valgflæsk.
– Der er jo alligevel ingen, der gider tale politik i juli.
Kort om Christine * Født den 23. maj 1965 i Jyllinge*Cand. Comm. i offentlig forvaltning, Roskilde Universitet 1994* Børne- og undervisningsminister (for Socialdemokratiet) oktober 2011 til august 2013 * Undervisningsminister siden august 2013 * Har to ægteskaber bag sig. Senest med sociolog Henrik Dahl * Mor til Sofie og Thor * Har en række tillidsposter og er forfatter til flere bøger |