Urtebøffer med hvidløgsdressing

Af: Anne Tjønneland og Anja Olsen

Et oplagt bud på en menu, når der er kødfri dag – urtebøfferne er lavet af grøntsager, men smager slet ikke af kaninfoder.

Det skal du bruge:

Urtebøffer:

1 dl kogte kikærter

3 store bagekartofler

3 gulerødder

2 rødbeder

2 løg

5 fed hvidløg

1 æg

1/2 dl hvedemel

1/2 bundt bredbladet persille

Olivenolie til stegning

Hvidløgsdressing:

1 helt pillet hvidløg

1/2 dl cremefraiche 18%

Saften af 1/2 citron

Tilbehør: Lille grøn salat

 

Sådan gør du:

Urtebøffer: Blend kikærterne til en grov puré. Skræl kartofler, gulerødder og rødbeder, og pil løgene. Riv dem alle groft, og kom dem i en skål. Pil hvidløgsfeddene, og snit dem fint. Kom dem i skålen, salt grøntsagerne let, og vend dem sammen. Lad de revne grøntsager stå i 10 minutter, og pres derefter så meget væske ud af dem som muligt i et rent viskestykke. Vend kikærtepuréen og grøntsagerne sammen med æg, hvedemel og hakket persille. Form farsen til små bøffer, gerne med en udstikker, så de bliver faste og får en kant. Steg dem i olie på en pande i 4-5 minutter på hver side, til de får fin farve. Bag bøfferne færdig i ovnen ved 170 grader i omkring 10 minutter.

Hvidløgsdressing: Pil hvidløgsfeddene, kom dem i en lille gryde, og dæk dem med koldt vand. Bring vandet i kog, og lad det koge i 30 sekunder. Hæld vandet fra, og tilsæt nyt vand. Gentag fem-syv gange, til hvidløgene er møre og har en mild, fin smag. Kom de kogte hvidløgsfed i en foodprocessor, og kør dem til en puré. Rør den sammen med cremefraichen, og smag til med citronsaft og salt. Server urtebøfferne sammen med hvidløgsdressingen og en grøn salat.


TIP:
Urtebøfferne smager også godt med jordskokkekompotten

 

Det Gode Helbred

Kræftens Bekæmpelse har analyseret data fra en stor befolkningsundersøgelse med over 57.000 danskere, som man har fulgt gennem 20 år. I denne bog skrevet af forskningschef og overlæge Anne Tjønneland samt seniorforsker Anja Olsen, begge fra Kræftens Bekæmpelse, drages nogle konklusioner omkring sammenhængen mellem kræft og kosten. Desuden indeholder bogen lækre opskrifter udviklet af kokken Jens Jepson, der til daglig laver mad til Kræftens Bekæmpelses kantine. Bogen er udkommet på Politikens Forlag og koster 250 kroner i vejledende udsalg.