En ny analyse fra Sundhedsstyrelsen viser, at få danskere selv indberetter uventede bivirkninger, som de oplever ved brug af medicin. Indberetninger fra medicinbrugerne og deres pårørende er ellers vigtige i arbejdet for at forbedre medicinsikkerheden. Derfor gennemfører styrelsen nu en kampagne, der skal gøre opmærksom på muligheden for selv at indberette uventede bivirkninger.
En ny analyse af alle de hidtidige indberetninger af bivirkninger fra medicinbrugere, foretaget af Sundhedsstyrelsen, viser, at uventede bivirkninger indberettes for sjældent. Sidste år kom hver femte af de i alt ca. 4.000 indberetninger om bivirkninger fra medicinbrugere og pårørende. De resterende 80 % kommer fra læger og andre sundhedsprofessionelle. En ny befolkningsundersøgelse af YouGov understreger også problematikken, da kun tre procent af danskerne selv har prøvet at indberette en bivirkning.
– Indberetninger fra brugerne selv er meget værdifulde for os, da de er med til at give os et mere nuanceret billede af bivirkningerne ved den enkelte type medicin. Vi vil især gerne have flere indberetninger af uventede bivirkninger, der ikke står på indlægssedlen eller lægen ikke har fortalt om, siger Helle Harder, som er afdelingsleder for Overvågning af Bivirkninger og Lægemiddelsikkerhed hos Sundhedsstyrelsen.
Jo hurtigere, jo bedre
I forhold til uventede bivirkninger har tid vist sig at være en vigtig faktor. Analysen af de hidtidige indberetninger viste, at der ofte er en lang tidsperiode fra bivirkningen opleves til den endelig indberettes. Det går ud over Sundhedsstyrelsens muligheder for at reagere.
– Derfor er det vigtigt, at danskerne kender til muligheden for selv at indberette, når de som medicinbrugere pludseligt står med en uventet bivirkning. Så nu sætter vi en kampagne i søen, hvor både fagfolkene, medicinbrugerne og deres pårørende bliver gjort opmærksomme på uventede bivirkninger og på, at de kan indberette dem til os, siger Helle Harder.
Fakta om indberetninger og bivirkninger:
- Sundhedsstyrelsen får ca. 4.000 indberetninger om året på formodede bivirkninger.
- 20 % af indberetningerne kommer fra medicinbrugere og deres pårørende.
- Medicinbrugere og deres pårørende har i 10 år – siden maj 2003 – selv kunnet indberette bivirkninger.
- Læger er lovmæssigt forpligtigede til at indberette alvorlige og uventede bivirkninger ved medicin, samt alle bivirkninger ved ny medicin, der har været på markedet i under to år.
- En uventet bivirkning er en bivirkning, der ikke er beskrevet i indlægssedlen til medicinen.