Hvad har ”sukkerkold” med sukker at gøre?

Rigtig mange har prøvet at blive uendeligt trætte sidst på arbejdsdagen og har oplevet at slik, kager og andet sukkerholdigt hjælper. Men hvad er det, der sker?

Den korte version er, at vi ved det ikke.

Når man giver en stor mængde sukker til raske frivillige i flydende form, så stiger blodsukkeret i løbet af 15-30 minutter, og efter cirka. to timer (afhængig af hvad man ellers har spist) falder blodsukkeret til en lavere værdi, end udgangspunktet var. Dette er helt systematisk, næsten uden undtagelser. Hvis man så tilsætter et andet, naturligt forekommende sukkerstof (pentose) til sukkerdrikken, så stiger blodsukkeret mindre, og det falder ikke til under udgangspunktet. De samme forsøgspersoner er så blevet spurgt, om de kunne mærke ubehag eller forskel efter de to forskellige drikke, men det er der ingen, der kan. Der sker intet systematisk med træthed, sult eller andre fornemmelser. Samtidig er insulinindholdet i blodet målt. Det er mindre, hvis sukkeret optages langsommere, men heller ikke personer med højt insulinniveau ser ud til at fornemme ubehag.

Hertil kommer at rigtig mange har fået målt deres blodsukker, når de blev udtalt trætte om eftermiddagen, og der findes praktisk taget aldrig meget lave værdier.

Lavt blodsukker er således ikke forklaringen, næppe heller højt insulinindhold i blodet. Men de fleste mener, at sukker hjælper.

Der eksisterer således en eller anden sukkerfølsom mekanisme, som har effekt i hjernen, men som ikke hænger sammen med sukker eller insulin i blodet. Mange har spurgt sig selv, hvad det så kan være, men ingen har et kvalificeret bud på løsningen. For at være et seriøst bud på en forklaring i videnskabelig sammenhæng, skal den jo kunne måles. Tankespind er der til gengæld rigeligt af.