Ludomani er blandt andet defineret ved, at man spiller om penge, men i dag er der også en kultur omkring computerspil, som kan være bekymrende.
Johan Eklund er autoriseret psykolog og har specialiseret sig i ”gaming”, som det kaldes, når man spiller på computeren, og han har nogle beroligende råd til bekymrede forældre – for gaming har mere til fælles med fodbold end ludomani.
– I modsætning til pengespillene, hvor ludomanerne opnår en vrangforestilling om spillet og deres mulighed for at vinde, så er de store computerspil drevet af fællesskabet og den positive følelse af at udvikle sig og være i stand til at bruge nye kompetencer.
Der er især to spil, som Johan Eklund støder på i sit arbejde med gaming: League of Legends (forkortes ofte LoL) og World of Warcraft (forkortes ofte WoW). Begge spil er bygget op omkring, at hver spiller har en figur, som opbygges gennem spillet til at få flere og flere egenskaber. Samtidig er alle deltagere afhængige af at være en del af et hold, for ingen karakter har alle de egenskaber, som er nødvendige for kunne komme gennem spillet. Umiddelbart er der således en masse gode muligheder for at udvikle sociale færdigheder og andre kompetencer gennem sit spil, men der er alligevel nogle, som er bekymrede enten på egne eller andres vegne. Den perfekt strukturerede og opbyggelige computerverden kan være at foretrække, hvis det virkelige liv byder på for mange udfordringer.
– Man skal være opmærksom, hvis spillet bliver et tilflugtssted, når man har en krise i sit liv, siger Johan Eklund, som anbefaler, at bekymrede teenage-forældre også bliver bedre til at tale med de unge om spillene.
– Hvis en dreng spiller fodbold, vil mange forældre helt naturligt tage stilling til hvilken klub, hvilke træningstider og andre krav fra holdet, som kan have indflydelse på familiens liv og sammenhængen i hverdagen, men fortæller den samme dreng, at han er blevet tilbudt en plads på et nyt hold i LoL, så bliver der ikke spurgt ind til spilletider og talt om, hvordan det hænger sammen med sovetider, spisetider eller skole. For mange teenagere er computerspillene en hobby på lige fod med fodbold, og man kan med fordel tale om det på samme måde, siger Johan Eklund. Han anbefaler også, at man med mellemrum mødes og spiller sammen i samme lokale, for der kan opstå nære venskaber gennem spillene, og det fysiske møde vil styrke disse venskaber.