Spiller han for meget?

Går hele aftennen foran computeren? Og fortsætter det ofte til langt ud på natten? Er du i tvivl, om din partner, søn eller bror spiller for meget? 9 ud af 10, der udvikler ludomani, er mænd. Langt de fleste har et sundt forhold til spil. Men for en lille gruppe tager det overhånd.

Der er stort set lige mange mænd og kvinder, der spiller med penge som indsats. Men der er en markant overvægt af mænd, blandt dem der udvikler ludomani.

”Jeg gik længe og tænkte over, om Christoffer ikke tog spil lidt for alvorligt og brugte meget tid på det. Han var meget fraværende, men jeg tænkte han havde brug for det oven på sin fars død. En dag spurgte jeg, om han ikke spillede for meget, og så fik vi ligesom taget hul på problemet.”
Hanne, 35 år, kæreste til ludoman

Hvis man spiller meget pengespil, er det lettere at udvikle ludomani, og bliver den adfærd kombineret med tab af nærstående eller anden større negativ hændelse, kan det sætte gang i udviklingen af spilleafhængighed. En spillemæssig forstyrrelse, der ifølge WHO ”dominerer personens liv på bekostning af sociale, arbejdsmæssige og familiemæssige værdier og forpligtelser”. For hver ludoman er der en række mennesker, hvis liv bliver påvirket af det, men det er ikke altid let at forstå, at den pårørende er på vej ud i ludomani.

Typiske kendetegn ved ludomani

Den ludomane bruger rigtig meget tid og tankekraft på at spille og planlægge sit spil. Det går hårdt ud over andre vigtige aspekter af livet. Den ludomane kan for eksempel finde på at bruge natten foran computeren i stedet for at sove. Spilleproblemerne går også ofte ud over forholdet til venner, kærester og andre pårørende. Ludomani kan også få økonomiske konsekvenser, som kan føre til gæld og økonomisk kriminalitet.

”Mine tanker drejede sig kun om hvordan jeg kunne optimere mit spil. Og når jeg gik på arbejde eller var hjemme deltog jeg høfligt, men en del af mig var hele tiden i gang med at udregne spillesystemer, som jeg kunne vinde på.” Magnus 37 år tidligere ludoman

Men ludomani kan være skjult, og misbruget kan let forveksles med andre problemer. Nogle reagerer ved at blive modløse, indadvendte og trætte, andre bliver rastløse, impulsive og aggressive. Fysiske kendetegn kan være hjertebanken, stress, hovedpine, indre uro, svedeture, mave- og muskelsmerter, nedsat immunforsvar. Psykiske kendetegn kan være søvnproblemer, koncentrationsbesvær, rastløshed, humørsvingninger, angst, depression, selvmordstanker. Og endeligt adfærdsmæssige kendetegn – aftalebrud, forklaringsproblemer, social isolation, kritisk og irritabel adfærd, manglende overblik, ubeslutsom og uengageret, mentalt fraværende, impulsiv.

Han skammer sig

Når det går op for ham, at han ikke kan kontrollere spillet, skammer han sig. Han skammer sig over at svigte, men også over at han har mistet kontrollen over pengene. Hans forhold til penge giver ham problemer, og han kigger ikke længere på sine konti, som andre oftest gør.

”Jeg havde været direktør i mange år og nu kan jeg ikke engang styre at have et dankort”.

Erling tidligere ludoman 55 år

Som en mand, der ofte udviser kontrol og selvstændighed, bliver det svært at konfrontere sig med, at man ikke længere styrer sit liv – men at noget har overtaget det.

Erkend problemet

Det drejer sig om at komme i behandling. Medicinsk behandling af spilleafhængighed er ikke dokumenteret, hvorimod kognitiv terapi er veldokumenteret. Flere behandlingscentre laver såvel in-house behandlingsforløb såvel som ambulante samtaleforløb. De er ofte gratis.

“Vi er kommet stærkere ud på den anden side, efter det er kommet ud i det åbne. Han er i gang med at få hjælp. Og vi er faktisk blevet bedre til at tale sammen.”

Sofie 29 år pårørende til ludoman

En støttegruppe kan give forståelse af sit liv og spil og indsigt i, hvor langt man er ude, når man tror, at man kan vinde pengene tilbage. Eller hvor katastrofalt det kan være, når man tror, det ikke gør noget, at man taber store beløb. Fælles erfaringer kan potentielt skærpes, så forståelsen af penge og spil bliver mere realistisk. Udfaldet af et givent spil kan ikke styres af den enkelte. Denne illusion om personlig kontrol kan potentielt modarbejdes blandt deltagerne.

Få hjælp her

Center for Ludomani er Nordens største og ældste institution inden for behandling, kommunikation og forebyggelse af spilleafhængighed. Behandling og forebyggelse finansieres via Finansloven gennem Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og er derfor gratis. Se mere på www.ludomani.dk eller ring på telefon 70 11 18 10.


Ludomanitest
 

5 eller flere positive svar tyder på, at den testede person har udviklet ludomani og dermed har et behandlingskrævende spilleproblem.

  • Er du meget optaget af at spille – dvs. tænker du ofte på spil, og på hvordan du kan skaffe tid og penge til at spille?
  • Spiller du for at slippe for dagligdagens problemer – og oplever du, at mens du spiller, så glemmer du hverdagens problemer og dulmer følelser som kedsomhed, stress, rastløshed, nervøsitet eller sorg?
  • Har du behov for at øge indsatsen for at opnå samme spænding – dvs. oplever du, at du nu bruger mere tid og/eller flere penge på spil end tidligere?
  • Vender du nogen gange tilbage til spillet for at vinde det tabte tilbage?
  • Har du forsøgt at bringe dit spil under kontrol – eller forsøgt at stoppe helt – uden held?
  • Bliver du rastløs eller irriteret, hvis du er nødt til at forlade spillet?
  • Lyver (eller fortier) du over for familie, venner eller andre, om hvor meget du spiller?
  • Har du begået kriminalitet, f.eks. bedrageri, tyveri eller underslæb – eller uretmæssigt brugt andres Dankort – for at kunne finansiere dit spil eller spillegæld?
  • Har du mistet eller belastet familierelationer, venskaber, job eller uddannelse på grund af spil?
  • Har du lånt penge af familie, venner, bank eller andre at redde dig ud af økonomiske problemer, som du er havnet i på grund af spil?