450 gange sødere end sukker og ingen kalorier. Det lyder næsten for godt til at være sandt. Og så er der endda meget, der tyder på, at stevia har sundhedsfremmende egenskaber.
I 1700-tallet spiste en dansker i gennemsnit 1,8 kilo sukker om året. I dag spiser vi cirka 70 kilo. I samme periode er der sket en voldsom stigning af livsstilssygdomme, som kan relateres til overvægt. Den udvikling er både trist og bekymrende. Bekymrende, fordi det er et reelt problem for samfundet at behandle de mange patienter optimalt, og der ikke umiddelbart er udsigt til, at de kommende generationer får en væsentligt sundere livsstil med mindre overvægt og mere motion. Trist, fordi sygdommene kan nedsætte livskvaliteten betragteligt.
Men hvis man nu fandt et sødestof, der kunne tilfredsstille den naturlige lyst til søde sager, uden at belaste sundheden – som måske endda havde sundhedsfremmende egenskaber – kunne det være, at kurven over livsstilssygdomme ville knække. Et af de få samfund, hvor overvægt ikke er blevet et stort problem, er Japan. I Japan er sødemidler baseret på stevia-planten meget mere udbredt end i resten af verden. Er der mon en sammenhæng?
Lektor, ph.d. Per Bendix har i mange år været interesseret i stevia og har både besøgt Japan, hvor udbredelsen er størst, og Sydamerika, hvor den oprindeligt stammer fra. Han arbejder i sin forskning på at udvinde de helbredende egenskaber i håb om, at det i fremtiden bliver muligt at producere medicin, som kan hjælpe de hundredtusindvis af danskere, der er diagnosticeret med type 2 diabetes, forhøjet kolesterol og blodtryk. Der mangler stadig forskning for at finde ud af, hvordan stoffet virker og hvordan det skal anvendes, men de foreløbige resultater er positive. Per Bendix ser to muligheder for at bruge planten i kampen mod livsstilssygdommene:
– Hvis vi kan søde med stevia i stedet for sukker og derigennem forhindre, at så mange mennesker bliver overvægtige, kan vi også forhindre mange sygdomme, fortæller Per Bendix. Han har blandt andet foretaget et pilotprojekt med en gruppe studerende, hvor diabetiske testpersoner fik serveret morgenmad to gange – den ene gang var grapejuicen sødet med sukker og den anden gang med stevia. Ellers var måltiderne identiske. Ud over, at forsøgspersonerne umiddelbart foretrak måltidet med stevia, da det smagte bedre, var Per Bendix i stand til at reducere indtaget af kalorier med 50 procent og blodsukkerstigningen var reduceret til en tredjedel. Han har efterfølgende samarbejdet med fødevareindustrien for at få stevia brugt i forskellige fødevarer, og det er blevet taget godt i mod af både industri og forbrugere, hvor interessen er stor.
Desuden er der overbevisende forsøg, som viser, at stevia kan bruges til at behandle livsstilssygdomme:
– Isosteviol udvundet af stevia-planten er ekstremt effektiv i forhold til type 2 diabetes. Det sænker og stabiliserer et højt blodsukkerniveau, det kan sænke blodtrykket med ti til tolv procent, hvilket svarer til den gængse medicin, og det sænker andelen af skadeligt fedt i blodet – de såkaldte lipider (måles som kolesterol i blodet, hvor man skelner mellem det uskadelige HDL og de skadelige LDL og VLDL, red.), fortæller en begejstret Per Bendix, som har fået godkendt et større studie for at finde ud af, hvordan stevia kan bruges terapeutisk. Han kan ikke få øje på nogen sundhedsmæssige ulemper i forhold til stevia, men han afviser, at man kan spise sig rask ved at bruge stevia i maden.
– Planten er ekstremt sød, og den mængde, der skal til for at få de helbredende egenskaber, er så stor at det kræver, at den bliver udvundet og koncentreret, slutter Per Bendix.
Kort om steviaStevia-planten, som egentligt hedder stevia rebadiana Bertoni, er opkaldt efter den forsker, der skrev den første videnskabelige artikel om planten. Den har været brugt af lokale indianerstammer til at dæmpe symptomer på type 2 diabetes i hundredvis af år. Stevia er godkendt af EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, red.) til brug i fødevareproduktion. En godkendelse som i dag er sværere at opnå end tidligere, og derfor mener Per Bendix, man roligt kan bruge stevia i sin kost: – Japan er et af de lande i verden, der har de mest strike regler for fødevarer, og der har det været godkendt i mere end 30 år. Desuden er det blevet godkendt i USA, hvor en stærk lobbyvirksomhed har forsøgt at forhindre det, og hertil kommer at EFSA har lavet deres egen vurdering af sikkerheden af stevia. |
Lakridssmag?Fra naturens side har stevia-bladene ud over den søde smag en smag af lakrids og nogle bitterstoffer, som er svære at anvende til fødevareindustrien. I dag har man mulighed for at oprense produktet til en kvalitet, hvor de uønskede smagsnuancer er fraværende – det kræver en oprensning på 97 -99 procent. Processen minder om den, hvormed man producerer hvidt sukker fra roer og rør. |