Det er helt naturligt, at mennesker tiltrækkes af den søde smag. Desværre er det også helt naturligt, at sukker feder. Derfor er der brugt meget energi på at udvikle både naturlige og unaturlige alternativer. Men hvor farligt er sukker egentligt, og hvor gode er alternativerne?
Sukker fra sukkerroer og sukkerrør har været anvendt i århundreder til at give smag og som konserveringsmiddel. Sukker nedbrydes hurtigt og nemt i fordøjelsen til glukose. Glukose kommer også fra frugtsukker, mælkesukker (laktose) og stivelse, hvilket tilsammen udgør den største energikilde til kroppen.
Fordele: Giver hurtigt meget energi, smager godt, ingen bivirkninger ved et lille forbrug.
Ulemper: Sukker giver ikke ret meget mæthed i forhold til mængden af energi, så et stort forbrug kan medføre overvægt. Desuden kan sukker give huller i tænderne, insulinresistens, nogle oplever afhængighedssymptomer og fornemmelsen af svingende blodsukker.
De naturlige sødemidler er kemisk set en helt anden type af søde substanser, som findes i naturen og bruges i mange fødevarer for at søde med færre kalorier end ved brug af sukker. De noteres ofte i indholdsdeklarationerne som E-numre i stedet for navnene. Almindelige naturlige sødestoffer er xylitol (E 967), erythritol (E 968), sorbitol (E 420), maltitol (E 965), lactitol (E 966), isomalt (E 953), stevia (E 960).
Fordele: Ofte indeholder de færre kalorier end almindeligt sukker. De belaster heller ikke tænderne i samme grad som sukker. Nogle mener, at de skåner kroppen mere end både sukker og kunstige sødestoffer.
Ulemper: Smagen og egenskaberne er ikke som sukker, så man kan ikke nødvendigvis udskifte sukker med de naturlige sødemidler i opskrifter, da massefylde, hævning og skorpedannelse af eksempelvis brød og kager påvirkes. Man kan desuden udvikle gas i tarmen, og nogle typer kan virke afførende.
Kunstige fødestoffer findes ikke i naturen, men er ren kemi. Til gengæld indeholder de generelt ingen kalorier og er derfor anvendt med et slankende formål. Almindelige, kunstige sødestoffer er cyklamat (E 952) aspartam (E951) acesulfam K / ace K (E 950) saccharin (E954) og sukralose (E955).
Fordele: Søder generelt meget og indeholder ingen kalorier, skader ikke tænderne.
Ulemper: Smagen kan være kunstig, og nogle mener, at de skader kroppen. Men forskningen inden for de godkendte sødemidler er dog ikke entydig, eksempelvis er cyklamat forbudt i USA på grund af mistanke om kræftfremkaldende effekter, og aspartam er forbudt i Japan. Stofferne er dog af de danske sundhedsmyndigheder og EU vurderet til at være uskadelige i de mængder, der bruges i fødevarer i Danmark. Ligesom med de naturlige sødemidler kan man heller ikke ukritisk udskifte sukker med de kunstige sødemidler i opskrifter, da massefylde, hævning og skorpedannelse af eksempelvis brød og kager påvirkes.