Vægten og overvægten

Af: Carsten Gottlieb

Foto: Shutterstock

Den mørke tid er på retur, og det er sværere at finde en undskyldning for dårlige vaner og ekstra kg på sidebenene. Har du lagt en plan for, hvordan du skærer ned på overvægten?

Januar og februar er kontrasternes tid. Der findes næppe et tidspunkt på året, hvor du har mindre energi – men konstant bliver opfordret til at bruge løs af dine kræfter.

For at tabe vægt, komme i form og få mere energi, forstås.

Ingen kan med sikkerhed forklare, hvorfor så mange af os får øje på de ekstra kilo i starten af året, når vi var så dygtige til at overse de samme kg i december. Men måske var det alligevel en udmærket idé at slippe af med noget vægt, nu hvor man alligevel er i gang med den årlige revision af sin livsstil. Så hvor skal man starte?

Motion har en særlig rolle

To ting er vigtigere end alt andet, når det handler om vægttab: Kost og motion. Men vær opmærksom på, at de to ting har hver sin rolle.

Vores logiske sans kan lide tanken om, at den energi, du forbrænder ved fysisk aktivitet, bliver omsat til vægttab. Sådan er det desværre sjældent. Motion er godt for at frigøre endorfiner, så humøret får en tak opad i de grå måneder. Motion stabiliserer blodsukkeret og hjælper din krop med at forbrænde de mange grøntsager, du er begyndt at spise. Motion er også en måde at holde sig fra sofaen og slikskålen.

Men selve vægttabet – den vigtigste del i hvert fald – kommer fra din kostplan.

Det handler i virkeligheden ikke så meget om, hvilken slankekur eller kostplan, du følger. Eller rettere: Naturligvis er det vigtigt, hvad du spiser. Det er bare ikke så let at give generelle regler for, hvilken kostplan, der er bedst for dig. Vi er nemlig alle forskellige, vores kroppe har forskellige erindringer om, hvordan de plejer at omsætte fødevarerne. Den kur, som er et mirakel for hr. Olsen, kan være ubrugelig for fru Jensen.

Spis mindre

Hvis man alligevel skal give et par råd, som har en generel gyldighed for os danskere, kunne det være følgende: Spis flere grøntsager og færre forarbejdede kulhydrater (pasta og hvidt brød)

Spis mindre!

Hvis du spørger mig, vil jeg sikkert svare, at jeg spiser masser af frugt og grønt, og at jeg holder igen med brød og pasta. Supermarkederne kan dog fortælle en anden historie. Hvis vi går ud fra, at vi spiser de varer, vi køber … ja, så kunne vi altså godt lægge mere vægt på den grønne del af menuen.

Frugt og grønt har den egenskab frem for alt, at de er fulde af fibre. Det betyder, at kroppen skal arbejde lidt mere for at få næring ud af bønnerne eller peberfrugten. Samtidig er fibrene gode for dit fordøjelsessystem, de er mættende og de stabiliserer dit blodsukker, så du er mindre udsat for ”cravings” efter ting, som er emballeret i farvet og fristende plastfolie.

De stærkt forarbejdede fødevarer – som hvidt brød og pasta – gør præcis det modsatte. De indeholder stort set ingen fibre, de bibringer kun kortvarig mæthed, og de får dit blodsukker til at ræse op og ned.

En anden ting, som statistikkerne demonstrerer meget klart, er at vi alle sammen spiser større portioner, end vi gjorde for et halvt århundrede siden.

Hvis du vil smide nogle kilo, kan du starte med at spise mindre ad gangen. Og du husker samtidig, at to tredjedele af tallerkenen skal være med frugt og grønt

Hvis du finder det motiverende, at du ”er på kur”, kan du samtidig definere en (gerne lang) periode, hvor du ikke rører sodavand, slik, kager, chips og andre snacks. Det kan måske give det allerstørste resultat.

Faste kan give et boost

Ovenstående er råd, som vil give et vægttab, men som vil gøre det lidt-efter-lidt over en længere periode. Hvis du har brug for at se resultater lidt hurtigere, kan du gå mere drastisk til værks.

Én måde ville være at kickstarte dit nye liv med en fastekur. Faste er lidt oppe i tiden, så du har sikkert mødt mange forskellige metoder i din vennekreds eller på internettet.

Men for at komme i gang kan du med fordel starte med ”sovende faste”. Det foregår ved, at du undgår fast føde fra om aftenen, når du har spist aftensmad, til du spiser en lidt sen morgenmad. På den måde kan du faste i 12 eller 16 timer ad gangen, og din krop vil belønne dig med både mere energi og med et stille og roligt vægttab.

Det er klart, at en periode med 16 timers faste giver et mere effektivt vægttab. Du kan evt. veksle mellem døgn med 12 eller 16 timers faste. En positiv sideeffekt ved fastekure er, at du sover bedre og styrker dit immunforsvar.

Tilskud til stabilt blodsukker

Markedet bugner af produkter, som kan give dit vægttab et boost, før du skal fortsætte din nye livsstil med din egen selvdisciplin som eneste støtte. Du kan spørge hos din helsekost, hvad de kan anbefale.

Hvis du er motivereret for at støtte dit vægttab med kosttilskud, skal anbefalingen herfra lyde på blodsukkerregulerende tilskud. Som nævnt i det foregående er det mest effektive vægttab forbundet med din daglige kostplan. Men du kan øge følelsen af mæthed ved at have et stabilt blodsukker.

Er blodsukkeret højt, dannes der ekstra meget insulin, som dels får blodsukkeret til at falde hurtigt med trang til sukker og mad, og som dels omdanner sukker til fedt. Højt blodsukker blokerer for fedtforbrændingen i cellernes ”kraftværker” – mitokondrierne – og hindrer frigivelse af fedt fra depoterne.

Kosttilskud, som stabiliserer blodsukkeret, er bl.a. organisk krom og magnesium, naturlige krydderier som f.eks. kanel, bukkehornsfrø eller nellike, ginseng samt D-vitamin og B-vitaminkomplekset.

Hvis du holder af stærke og eksotiske smage, kan du også benytte rigeligt med chili og ingefær i dine retter. De har begge en stimulerende virkning på stofskiftet.