Vælg den rette tandbørste

Hvad er en god tandbørste, og hvordan vælger man den rette blandt et utal af farver, hårdhed, stikkende børster, flade børster og smalle eller brede håndtag? Det kan virke uoverskueligt, så Helse har spurgt to eksperter til råds. Dorte Jeppe-Jensen, tandlæge og særlig odontologisk rådgiver, Tandlægeforeningen og Johanne Kongstad, adjunkt, tandlæge og ph.d., Københavns Universitet, Odontologisk Institut (Tandlægehøjskolen) guider dig her igennem junglen af tandbørster.

Hvad er en god tandbørste?

Dorte: Helt overordnet skal man vælge en blød tandbørste med et lille børstehoved og mange tætsiddende børster. Tandbørsten skal ligge godt i hånden, så man kan komme rundt alle steder i munden, også der hvor det er sværest at komme til.

Skal børsten være blød, hård, stor eller lille?

Dorte: Det er vigtigt, at tandbørsten ikke er for hård, da man ellers bl.a. risikerer at få slibeskader på tænderne. Og det er uheldigt, for tændernes emalje kan ikke gendannes. For at undgå slibeskader er det også vigtigt at bruge den rette børsteteknik og ikke at skrubbe.

Johanne: En god tandbørsteteknik består af små cirkulerende bevægelser på samtlige af tændernes flader og helt ned til tandkødsranden. Det er vigtigt, at tandbørsten kan placeres vinkelret på tandoverfladen.

Skal man ikke bare gå efter den dyreste og flotteste?

Dorte: En dyr tandbørste er ikke nødvendigvis den bedste. Men hvis man gerne vil have en tandbørste, der er i ekstra flotte farver med specielle effekter, så er det ikke noget i vejen for det – hvis den altså er blød, har et lille børstehoved med mange tætsiddende børster og et godt greb. Er du i tvivl, tal med din tandlæge, som også kan vise, hvordan du holder rent de vanskelige steder. Ofte er det en lille justering, der skal til fra at børste tænderne nogenlunde til at børste tænderne rigtig godt.

Skal man så justere valget af tandbørsten i takt med alderen?

Dorte: Hele livet igennem gælder de samme grundprincipper om valg af tandbørste. Nogle vil måske pga. alder eller sygdom finde det mere vanskeligt at få børstet helt rent, da motorikken ikke er den samme længere. Her kan en elektrisk tandbørste være en stor hjælp. Med tiden kan behovet for at holde rent mellem tænderne også blive større. Hvilke hjælpemidler man skal bruge er meget individuelt, og her er det en god idé at få råd fra tandlægen.

Elektrisk eller gammeldags tandbørste?

Johanne: At børste tænder kan være svært for nogle personer på grund af sygdomme, som f.eks. gigt eller parkinson, og her er en elektrisk tandbørste til stor hjælp. Børstehovedet er ofte lille, og de roterende bevægelser gør meget af arbejdet.

Dorte: Mange vælger at bruge en elektrisk tandbørste, fordi de synes, at den er lettere at bruge og at tænderne bliver mere rene. Og så skal man endelig gøre det.

Nogle tandbørster har også påsat en gummibørste til tungen. Skal man børste tungen og hvorfor?

Johanne: Plak, som er bakteriebelægninger lugter ikke godt, så al plak skal fjernes fra tænderne to gange dagligt. I mellem tænderne sætter der sig også plak, som kan være vanskeligt at fjerne ved tandbørstning. Her kan man anvende tandtråd eller mellemrumsbørster. Prøv at lugte til tandtråden efter brug, så kender man ofte årsagen til den dårlige ånde! Hvis al plak fra tænderne og mellemrum vitterligt er fjernet, og man stadig synes, man har dårlig ånde, kan man forsøge sig med at børste/skrabe tungen – enten med tandbørsten, med en tungeskraber eller med den ru gummiflade på tandbørstens bagside.

Hvor tit skal tandbørsten / børstehovedet skiftes?

Johanne: Tandbørsten skal skiftes, når hårene mister deres facon eller blødhed. Med tiden bliver hårene mere stive og begynder at stritte, og så er det tid til at skifte børsten.

Dorte: Nogle slider tandbørsten på meget kort tid, mens andre kan have samme tandbørste i måneder. Vi anbefaler dog, at man senest efter tre måneder smider den slidte tandbørste ud og erstatter den med en ny. Man skal huske på, at der findes flere milliarder bakterier i munden, og at mange af dem trives i en fugtig tandbørste. Derfor er det også vigtigt at skylle børsten grundigt efter tandbørstning og at ryste vandet af den, inden man sætter den til tørre med hovedet opad.

Hvor lang tid skal man børste tænder?

Johanne: Man skal tænke over, at man får børstet samtlige flader på alle tænder. Kig godt i spejlet og gå systematisk til værks. En god tommelfingerregel er, at det tager omkring to minutter at børste tænder – brug evt. et stopur.

Dorte: Hvis alle børstede tænder grundigt to gange dagligt i to minutter, ville det være et stort fremskridt. Men når det er sagt, er der en del, der har brug for at børste i længere tid, for alle tandsæt er forskellige. Spørg din tandlæge til råds om, hvordan du bedst passer dine tænder.