Kræftbehandling og fødder: Varme og friktion gør ondt værre

Af: Tina Rønhøj/kommunikationsmedarbejder i Danske Fodterapeuter

Foto: Scanpix/Iris

Kræftbehandling kan genere hud og negle på dine fødder og bliver endnu værre, hvis du udsætter dem for varme og friktion. Her får du tips til at lindre ubehaget.

Flossede tånegle, revner i huden og sår er nogle af de gener, du kan få, når du får kemo, stråler eller medicin mod kræft. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at lindre ubehaget, som i mange tilfælde vil forsvinde igen, når du stopper med behandlingen. Det sker bare ikke altid.

Hud brænder og skæller

Det er især huden på dine fødder, som du skal passe ekstra godt på. Huden kan rødme, få vabler, brænde, stramme, blive tyndere, kildre, revne, hæve, skælle og få sår. Du kan også opleve en overproduktion af hård hud.

For at lindre ubehaget skal du undgå varme fra vand eller sol, lade være med at gnubbe på huden eller dyrke sportsgrene, der skaber meget friktion i skoene. Det slider på huden.

Fodcreme, der passer til din hud, er godt til at holde din hud fleksibel og modstandsdygtig. Det forhindrer bakterier i at trænge ind og lave ballade. Brug cremen hver dag på et tidspunkt, der falder dig naturligt og undlad at smøre mellem tæerne. Hvis din hud er ødelagt mellem tæerne, må du helt ekstraordinært gerne smøre med cremen dér, men undlad at påføre et for tykt lag.

Negle flosser og gror nedad

Du kan også opleve, at dine tånegle flosser, falder af eller gror nedad, og i den situation er der god grund til at opsøge en fodterapeut, der er specialist i at behandle ved negleproblemer. F.eks. kan flossede negle behandles, så problemet holdes nede, og smerter fra nedgroede negle kan behandles med neglebøjler. Jo før, du søger hjælp, desto nemmere er det at behandle.

Et er hud- og negleproblemer, noget andet er smerter, når du går. Her kan der være hjælp at hente fra komfortable sko, der passer til dine fødder og beskytter dem optimalt. Du kan også mindske trykket på dine fødder med indlæg, der også kan støtte dine fødder, hvis du har behov for det.

God pasform på sko

Det er ikke altid, at du selv kan mærke om pasformen er perfekt på et par sko, og derfor bør du få kompetent vejledning af en professionel, f.eks. en fodterapeut.

Du kan selv nå langt ved at lave en skabelon af dine fødder ved at dig stille på et stykke papir og tegne rundt om dine fødder. Hold blyanten i en 90 graders vinkel, når du tegner rundt om din hæl og dine tæer, og sæt blyanten lidt på skrå, når du tegner i hver side af dine fødder.

Klip skabelonerne ud og læg dem ned i de sko, du er interesseret i. Kravler papirskabelonerne opad, er skoene for smalle eller små på de steder, hvor det sker.

Vælg desuden sko i et materiale, der fastholder foden, men ikke trykker den. Sørg for, at skoene har en god lukkeanordning, f.eks. velcro- eller snørebånd, remme eller lynlåse.

 


 

Tips til at lindre ubehag

  • Undgå varmt vand.
  • Tag kølige brusebade/bade.
  • Tør huden forsigtigt ved at duppe med håndklædet, undgå at gnubbe.
  • Afkøl fødderne under rindende, køligt vand eller med et vådt eller et køligt håndklæde.
  • Undgå varme direkte fra solen og saunaer.
  • Undlad at udføre aktiviteter, hvor skoene gnubber mod huden.
  • Smør forsigtigt med fugtighedscreme, der passer til din hud. Undlad at gnubbe.
  • Gå i komfortable, rummelige og åndbare sko (find flere skoråd på altomfoden.dk).
  • Gå ikke barfodet om sommeren og brug tykke sokker eller sutsko om vinteren.