Ved du hvem, der har set dine sundhedsoplysninger?

Af: Ursula Holm / Foto: Colourbox

På sundhed.dk kan du og dine behandlere se nogle af dine personlige sundhedsdata – men ved du, hvem der har kigget med?

Hver gang en sundhedsfaglig ser dine data, efterlader det spor i funktionen, ’Min log’ på sundhed.dk. Her kan du altid holde øje med, hvem der har set dine oplysninger.

De senere år er sundhedsvæsenet blevet digitalt. I hvert fald så digitalt, at de fleste af os har vinket farvel til krøllede henvisningssedler, glemte papirrecepter og støvede journal-udskrifter. I Sundhedsjournalen på sundhed.dk har du og dine behandlere adgang til dine personlige sundhedsdata, som f.eks. journal-notater, medicinoplysninger og laboratoriesvar. Men spekulerer du nogensinde over, hvem der egentlig kigger i din sundhedsjournal?

Følg med i ’Min log’

I funktionen ’Min Log’ på sundhed.dk kan du selv holde øje med, hvem der har set dine oplysninger, hvilke oplysninger de har været inde på, og hvornår. Når en behandler i sundhedsvæsenet eller på apoteket slår op i dine personlige sundhedsdata via sundhed.dk, registreres det nemlig her.

Desværre kender kun 14 pct. af befolkningen til denne mulighed. Dermed er funktionen den mindst kendte funktion blandt sundhed.dk’s mange personlige tjenester, og det er ærgerligt, da en del af os faktisk bekymrer os om beskyttelsen af sundhedsoplysninger – også flere end dem, der på nuværende tidspunkt bruger ’Min log’.

Giver ekstra tryghed

Det er kun dine behandlere, som ifølge loven må gå ind på dine sundhedsdata. For at se dine oplysninger skal den sundhedsfaglige have den rigtige autorisation og kende dit CPR-nummer. Endelig kræver det, at den sundhedsfaglige har dig i aktuel behandling – eller har dit udtrykkelige samtykke. I en akutsituation, hvor du eksempelvis bringes bevidstløs ind på sygehuset, kan lægen dog ekstraordinært få adgang til dine sundhedsoplysninger – uden dit samtykke.

Har du en læge i din omgangskreds, som kender dit CPR-nummer, vil han altså praktisk talt – men ulovligt – kunne tjekke dine oplysninger. Der er få kendte eksempler på misbrug – men de er der. På fem år er der f.eks. i Region Midtjylland blevet fyret eller givet skriftlig advarsel til tre ansatte, fordi man opdagede, at de uberettiget havde været inde og kigge i patientjournaler eller medicinoplysninger. ’Min Log’ kan give dig ekstra tryghed og vished for, at de behandlere, der har set dine oplysninger, også har ret til det.

Stikprøver som kontrol

Det er dog ikke sådan, at du som patient skal agere enlig politibetjent. Regionerne og de data-ansvarlige, f.eks. National Sundheds-it, holder nemlig også øje med, at reglerne overholdes. Der tages løbende stikprøver, og hvis der opdages noget uregelmæssigt bliver forholdet undersøgt. Opdager du selv noget, du undrer dig over, kan du tage kontakt til E-journal-teamet i din region.

 

Sådan tjekker du selv, hvem der har set dine sundhedsdata

  • Gå ind på sundhed.dk
  • Log på med NemID eller nøglefil
  • Vælg fanen Min Log
  • Vælg den ønskede periode (op til 2 år) og vær opmærksom på navne eller steder, du ikke kan genkende fra dit behandlingsforløb

Ekstra sikkerhed i behandlingen

Vidste du at lægen i Sundhedsjournalen:

  • Let kan danne sig et overblik over din sygdomshistorie, hvis du f.eks. får et ildebefindende i en anden del af landet
  • Kan se dine oplysninger fra tidligere sygehusbesøg, hvis du lige har skiftet læge, og lægen derfor ikke kender din sygdomshistorik
  • Kan se målinger fra sygehuset, som kan være vigtige, når lægen f.eks. skal justere din medicindosis

QUIZ: FIND 3 FEJL

Kan du finde de krav, som ikke skal være opfyldt?

Den sundhedsfaglige skal:

a) have et medarbejdercertifikat.

b) have samtykke fra din bedste ven for at kunne se dine data.

c) have den rigtige autorisation og kende dit CPR-nummer.

d) logge på journalsystemet.

e) have dig i aktuel behandling.

f) kun lave opslag i sundhedsjournalen i tilfælde, hvor det er relevant for den pågældende behandling.

g) bruge dit kontonummer for at kunne se alle dine oplysninger.

h) Have været sundhedsfaglig i mindst 10 år for at få adgang til dine data.

 

 

 

Find fejlene nederst på siden De forkerte svar er: b, g og h