Veganere skal ikke snydes for mirakelmiddel

Af: Clara Edgar

Foto: Shutterstock

Mirakelmidlet er coenzymet Q10, som spiller en afgørende rolle for cellernes energiniveau. Kroppen producerer selv Q10, men den produktion falder med alderen, og derfor kan det være nødvendigt at supplere med et tilskud, særligt hvis man ikke spiser fisk og kød, som er gode kilder til coenzymet.

Vi berørte i sidste nummer af Helse, hvad man skal være opmærksom på, hvis man vælger kød og animalske produkter fra. Et valg, som flere og flere tager, og som man sagtens kan tage og samtidig være sund. Men som vi også kunne konstatere, kræver det, at man er opmærksom og tager nogle forholdsregler. For animalske produkter er rige på en række vigtige næringsstoffer. Derfor skal man tilpasse kosten, så den kan gøre op for det tab.

Det gælder blandt andet B-vitaminer, jern, zink og selen. Men faktisk også coenzymet Q10.

Mindsker risikoen for for tidlig død

Q10 er et hjælpestof, som indgår i cellernes kraftværk kaldet mitokondrierne. Sagt med andre ord er Q10 essentielt for kroppen energiproduktion. Derfor er det også smart, at kroppen selv producerer Q10. Mindre smart kan det synes, at produktionen falder med alderen. For med den dalende produktion stiger risikoen for død over en bred kam nemlig.

Man bør dog være opmærksom på, at kroppen får det maksimale ud af Q10, når den også har adgang til tilstrækkelige mængder selen. Det kan man sikre ved at spise korn, grøntsager og udvalgte nødder, men der kan også her være brug for et tilskud, som man sagtens kan tage som veganer, da det er et vegansk mineral.

Og så tilbage til Q10, som det kan være en særlig god ide´at tage et dagligt tilskud af for at supplere kroppens egenproduktion – især, hvis nogle af de naturlige kilder, som fisk og kød ikke er en fast bestanddel af kosten.

Kvalitet uden at gå på kompromis

Der har dog været et hul på kosttilskudsmarkedet. For når det kommer til Q10, er det vigtigt at vælge et produkt, som sikrer høj optagelighed, og det har indtil nu ikke været at finde, hvis man samtidigt ville have et hundrede procent plantebaseret tilskud.

Et tilskud, som har dokumenteret effekt, er Bio-Quinone Q10, som blev brugt i det store KiSel-10 studie, som viste en lang række positive effekter ved et dagligt indtag af Q10. Nu er kapslerne kommet i en ny veganervenlig udgave. Kapslerne er lavet af stivelse fra grøntsager som kartofler, ærter og majs, og er helt fri for kunstige bindemidler, mens indholdet, som i forvejen var vegansk, er det samme.

Tilskuddet, som har fået navnet Q10 Green, er altså en super måde at supplere kroppens produktion, og mindske risikoen for hjerte- og nyresygdomme samt for tidlig død, uden at gå på kompromis med sine kostvaner og livsstil.

Kilde: KiSel-10- og Q-Symbio-studierne