6 stk
½ liter vand cirka 40 grader
15 gram skallin, loppefrøskaller eller Husk
1 teske honning eller agavesirup
1 teske uraffineret salt
1 teske stødt koriander
2 teske tørret oregano eller basilikum
½ dl ekstra jomfruolivenolie
1 æg eller hørfrøskum
50 gram boghvedeflager eller glutenfri havregryn
250 gram rismel
100 gram majsmel eller polenta
3 spiseske majsstivelse
2 spiseske sesamfrø til drys
Rør dejen i røremaskine eller food processor. Rør først vand og skallin og lad det stå i 10-15 minutter. Rør derefter med håndpisker eller i røremaskine i et par minutter. Tilsæt de øvrige ingredienser. Du kan justere konsistensen med olivenolien. Dejen skal have konsistens som en fast grød. Smør hænderne i olie eller vand og sæt bollerne forsigtigt på en smurt bageplade. Tryk dem lidt flade. Når ovnen er varm, pensles bollerne med olivenolie, vand eller æg og drysses med sesamfrø. Bages ved 200 grader i almindelig ovn og 190 grader i varmluftsovn til de er gyldne og lækre. Spises med det samme eller fryses ned til senere brug.
4 stk
6-800 gram hakket oksekød
1 chili
1 æg
1 teske glutenfri sennep
8 soltørrede tomater i små stykker
2 spiseske kapers (kan udelades)
1-2 dl revet parmesanost (efter smag og behag)
Frisk hakket eller tørret oregano efter smag og behag
Glutenfri havregryn til at samle farsen med
Uraffineret salt samt friskkværnet peber
Kom alle ingredienserne i en stor skål og ælt det sammen med hænderne. Sæt den æltede fars på køl en halv time og form derefter fire store bøffer. Pensl bøfferne med olivenolie og steg dem på panden i cirka seks minutter på hver side.
Tip:
Du kan finde en opskrift på vegetarbøffer på www.madforlivet.com
3 tomater
3 dadler, udblødt i vand i 30 minutter
Uraffineret salt og friskkværnet peber
ekstra jomfruolivenolie
Skyl og skær tomaterne i mindre stykker. Svits dem i ekstra jomfruolivenolie og krydr med salt og peber. Du kan med fordel supplere med hakkede rødløg eller frisk oregano. Kom det hele i blenderen og blend til en ensartet masse. Anvend det som tilbehør til burgeren eller som dip til hjemmelavede kartoffelfritter.
Server burgeren med salat, tomater, løg i skiver, syltede agurker og den hjemmelavede ketchup.
Den glutenfri kogebog Bogen er godt nyt for alle, der allerede lever glutenfrit eller som påtænker mindre gluten i hverdagen. Der er nemlig masser af inspiration at hente i bogens mange sunde opskrifter og praktiske redskaber til reducering af gluten i maden. Du får også vejledning i, hvilke melsorter der erstatter de glutenholdige som hvede, rug og byg, og hvordan du anvender dem. Forfatterne er Anette Harbech Olesen, der er uddannet indenfor ernæring i såvel Danmark som i USA, og Lone Bang der er leder af et økologisk værkstedbageri. Bogen er udgivet på på Forlaget Længe Leve Livet og koster 199 kroner i vejledende udsalg. |