Hvordan kan det være, at næsten en halv mio. danskere er på antidepressiver, og 35.000 dagligt er sygemeldte med stress, når vi gang på gang bliver nomineret til at være blandt de absolut lykkeligste i verden? Måske har du ligesom mig undret dig over det.
Når jeg kommer til Sydney og besøger min familie, bliver jeg altid spurgt om, hvordan det er at bo i verdens lykkeligste land. Jeg smiler altid lidt skævt og tænker, at nu er det jo ikke just det billede, vi altid kan nikke genkendende til i vores hverdag i Danmark. Og ja, hvad vil det egentlig sige at være lykkelig?
“Den bedste definition på lykkebegrebet, jeg er støt på, er Dalai Lamas. Han siger: ”Du er lykkelig, hvis du er taknemmelig for at være den, du er, og for at være sammen med dem, du er, der hvor du er, og med det, du har.”
Ulykke og lidelse opstår så snart, du ikke er tilfreds med det, du har. Når du vil have mere, men måske ikke har råd, tid eller mulighed for det. Når du er utilfreds med at være sammen med dem, der er omkring dig, f.eks. dine kollegaer eller din partner, og du ikke rigtig kan gøre noget ved det, eller du fortsætter med at brokke dig over dine relationer uden at handle, selv om du kan.
Det kan også være, du er utilfreds med at bo i Danmark, men alligevel ikke har tænkt dig at flytte andre steder hen, selv om du hver februar brokker dig over, at du ikke bor i et varmere land.
Og sidst, men ikke mindst, er det enormt drænende og stressende og svært at vise overskud, hvis du ikke er tilfreds med dig selv og den måde, du er på. Derfor er det ved os selv, vi må begynde at træne taknemmeligheden. Spørg dig selv: ”Hvad er jeg taknemmelig for i dag?” ”Hvordan kan jeg sætte mere fokus på det, jeg er glad for, fremfor det jeg er utilfreds med?”
Noget af det bedste ved taknemmelighed er, at det er så let at arbejde med. Du behøver hverken noget dyrt eller smart for at komme i gang eller nogen særlige forudsætninger for at kunne være taknemmelig.
Faktisk viser al forskning, at det er de simpleste ting i livet, der gør os mest taknemmelige – en solopgang, en solnedgang, en varm dyne eller en god kop te. Og så er det værd at huske, at taknemmelighed virker stærkest sammen med andre – når du oplever noget med nogle, du holder af, vil I blive mere forbundne, og din taknemmelighed vil vokse.
Holdningerne inden for sundhed er mangfoldige, og ikke alt kan bevises i store undersøgelser. Derfor har Helse inviteret stærke personligheder til at komme med deres syn på sundhedsvæsenet 2018. I februar er det Rikke Østergaard, sociolog og foredragsholder samt forfatter til bogen ‘TAK!’