Vi bliver flere nærsynede

Af: Øjenforeningen

Foto: Øjenforeningen

Nærsynethed er for langt de fleste en ufarlig tilstand, der kan korrigeres med briller eller kontaktlinser. Men for den, der bliver svært nærsynet, kan tilstanden føre mere alvorlige ting med sig.

Når man er nærsynet, har man svært ved at se klart på afstand. Det skyldes en brydningsfejl, hvor lyset ikke fokuseres på nethinden. Når lyset samles i et punkt foran nethinden, kommer man til at se uskarpt. Det sker typisk, fordi øjet har vokset sig for langt. Frem for at være rundt, er øjet blevet mere æggeformet.

For langt de fleste en ufarlig tilstand, som briller og kontaktlinser kan hjælpe på, men bliver du svært nærsynet, kan tilstanden føre til mere alvorlige ting.

Nærsynethed kan give alvorlige følger

Én til to procent af alle nærsynede oplever at få alvorlige følgevirkninger. Er man svært nærsynet, har man en markant højere risiko for at få nethindeløsning, forandringer i den gule plet, brud på nethinden og dannelse af arvæv og nye blodårer.

Man har også en øget risiko for at udvikle grøn stær eller at udvikle grå stær tidligere end normalt.

Hvad kan det skyldes?

Man ved, at børn der opholder sig meget indendørs er mere tilbøjelige til at udvikle nærsynethed, end børn der opholder sig meget under åben himmel. Sammenhængen skyldes formentlig, at sollys er med til at frigive stoffet dopamin i hjernen, og at dopamin menes at reducere øjets længdevækst – og dermed risikoen for nærsynethed.

Det er heller ikke uden grund, at det typiske billede af en bogorm er en person med briller. Hvis man dagen lang sidder med næsen i en bog og læser faglitteratur, er det mere sandsynligt, at man udvikler nærsynethed. Det samme gælder formentlig for børn, der ser meget på en skærm.

Myten om nærsynethed

Tidligere mente man, at det var en god idé, hvis man underkorrigerer lidt for nærsynetheden. Havde man for eksempel brug for en brille med minus 4, fik man i stedet for en brille med minus 3,5 eller 3,75. Tanken var, at så udviklede nærsynetheden sig langsommere.

I dag ved vi, at det kan får nærsynetheden til at udvikle sig hurtigere. Man bør derfor sørge for at bruge en veltilpasset brille.

Du kan læser mere i Øjenforeningens brochuren ’Operation eller briller/kontaktlinser.’ Du finder den på ojenforeningen.dk.

 


 

Nærsynethed i tal

I Danmark er hvert femte barn nærsynet. Tidligere lå tallet på ca. 10 pct.

Blandt voksne danske er det ca. en tredjedel, der er nærsynede. Dermed er nærsynethed den hyppigste årsag til synsnedsættelse blandt børn og voksne i Danmark.

Men det er ikke kun i Danmark, at der er mange nærsynede. Alle steder bliver vi tiltagende mere nærsynede, og man forventer, at ca. halvdelen af jordens befolkning vil være nærsynede i 2050, hvis udviklingen fortsætter, som den er i dag.