Vi dulmer smerter i nakke og skuldre med tilfældig medicin

Når smerterne i nakke og skuldre bliver ulidelige, dulmer vi dem med tilfældig, smertestillende medicin. Vi tror, at håndkøbsmedicin mod smerter virker ens, og kun meget få ved, at årsagen til smerterne ofte er en betændelsestilstand – en inflammation.

Kun en ud af ti danskere kender forskellen på, hvordan smertestillende håndkøbspræparater virker. Det viser en ny undersøgelse fra Analyse Danmark. Heller ikke lægerne ved tilstrækkeligt, om hvordan smertepatienter behandles bedst, siger overlæge Gitte Handberg, formand for SmerteDanmark og ansvarlig overlæge på Smertecenter Syd på Odense Universitetshospital.

Vi kan nemt komme til at gå galt i byen, når vi går på apoteket efter smertestillende medicin til nakke-skulder-smerter, viser en ny undersøgelse fra Analyse Danmark. I stedet for at tage apoteket med på råd, spørger langt de fleste af os blot efter et præparat, som vi i forvejen kender. Vi ved ikke, at nogle typer smertestillende håndkøbspræparater behandler smerter, mens andre også virker på inflammationen, som kan være årsag til smerterne.

Undersøgelsen viser også, at vi blot spørger efter det smertelindrende eller smertestillende præparat, vi i forvejen kender, når vi går på apoteket for at få hjælp til at komme nakke-skulder-smerterne til livs. Kun meget få (9,5 procent) spørger apoteket til råds.

På Smertecenter Syd på Odense Universitet ser ansvarlig overlæge Gitte Handberg masser eksempler på patienter med kroniske smerter i nakke og skuldre, der tager smertemedicin, som slet ikke hjælper dem.

– Det er ikke så underligt, at patienterne ikke ved, hvad der hjælper på smerterne, når de praktiserende læger heller ikke har den tilstrækkelige viden om smertebehandling. Lægerne har ikke fået den fornødne undervisning i deres uddannelse, så de er ofte hjælpeløse, når de står med en smertepatient, siger Gitte Handberg, der er formand for den nystiftede interesseorganisation SmerteDanmark.

– Lægerne behandler ofte netop smerterne, som om de er symptomer på aktiv lidelse – det er rigtigt for akutte smerter. Ved de akutte smerter leder man efter årsagen, finder den og fikser problemet. Men ved de kroniske smerter er den eventuelle årsag til smerterne trådt i baggrunden, nu skal smerterne behandles som et selvstændigt problem, siger Gitte Handberg, der skønner, at omkring 20 procent af patienterne på Smertecenter Syd har smerter i nakke-skuldre.

SmerteDanmark vil arbejde for at styrke lægernes viden om behandling af kroniske smerter, og for at få anerkendt at patienterne er kronisk syge på linje med patienter med type 2-diabetes.

Spørg apoteket til råds

På apotekerne i Tønder, Løgumkloster og Højer nikker apotekeren genkendende til, hvordan danskerne bruger smertestillende håndkøbsmedicin.

– Det er også vores oplevelse, at der oftest forespørges på et “præparatnavn”. Undersøgelsen er et godt eksempel på, hvorfor du gør klogt i at spørge apotekets personale, hvordan du bedst behandler dine smerter. Beder du blot om et konkret præparat, risikerer du at komme hjem med et præparat, der kun virker mod symptomerne og ikke årsagen til smerterne, siger Helle Abildgaard Rasmussen, apoteker på Tønder, Løgumkloster og Højer Apoteker.

Når apotekeren bliver spurgt til råds om medicin til smerter i nakke og skuldre, afhænger svaret af kundens symptomer, hvor længe smerterne har varet, vaner, eventuel anden medicin, og hvilken medicin kunden tidligere har taget.

– Sammen finder vi ud af, hvilket lægemiddel der passer bedst. Er det antiinflamatoriske lægemidler, kan det eventuelt gives som gel eller creme, som giver færre bivirkninger end tabletter. Er det en kronisk tilstand vil vi henvise til læge, siger Helle Abildgaard Rasmussen.

Forskel på smertestillende medicin

Kun de færreste danskere (6,7 procent) med nakke-skulder-smerter er ifølge undersøgelsen klar over, at årsagen til deres lidelse kan være betændelse i muskelvævet. Langt de fleste (63,7 procent) tror, at spændinger og anspændthed er årsagen til deres smerter.

Vi skelner ikke imellem, at smertelindrende og smertestillende præparater har forskellige indholdsstoffer, der virker forskelligt. Men fakta er, at mens håndkøbsmedicin med indholdsstoffet paracetamol tager symptomerne, så virker smertestillende præparater med indholdsstofferne diclofenac, piroxicam eller ibuprofen både på smerterne og betændelsen.

Der findes to forskellige behandlingsmetoder med de præparater, der både er smertestillende og betændelsesdæmpende. Du kan enten vælge at behandle dine smerter lokalt ved at smøre en gel på det sted, hvor du har ondt. På den måde slipper du for, at hele din krop påvirkes, da det kun er en begrænset del, der optages i blodet. Hvis du i stedet for sluger en pille, optages medicinen i blodet og påvirker hele din krop.

Læs også: 

Smerter er ikke bare smerter

Smerterne er ikke det værste

Tag kontrollen over smerterne