Flere fejl, mindre effektivitet og spændingshovedpine. Det er dagligdagen for hver anden dansker over 40 år på grund af aldersrelateret synsnedsættelse. En ny, stor nordisk undersøgelse viser, at mange ignorerer problemet, dels fordi vi er uoplyste, dels fordi vi ikke vil være vores alder bekendt.
I stedet vænner vi os til et sløret syn, og det går ud over vores arbejdsliv. Når vi runder 40-årsalderen, er øjets evne til at stille skarpt og fokusere på forskellige afstande allerede blevet svækket med mere end 68 pct. Et svækket syn er et naturligt fænomen i takt med, at vi bliver ældre, og det påvirker vores hverdag og arbejdsevne allerede tidligt i livet – og mange år inden pensionsalderen.
En ny omfattende, nordisk undersøgelse, foretaget for Alcon Nordic A/S i samarbejde med Megafon viser, at hver anden dansker over 40 år oplever, at deres nedsatte evne til at stille skarpt hæmmer dem på jobbet.
Mange – dvs. 26 pct. – bliver trætte og får hovedpine, fordi de er nødt til at knibe øjnene sammen for at fokusere og stille skarpt. Hver femte – svarende til 21 pct. – har allerede begået fejl eller frygter at komme til at gøre det.
Hver fjerde indrømmer, at de bruger længere tid på deres arbejdsopgaver end tidligere, og de føler sig mindre effektive. Problemerne med synet får tilmed ti pct. til at arbejde mindre.
– Alderssyn rammer os alle, uanset om vi har haft synsproblemer tidligere. Efter vi er fyldt 40 år, bliver det gradvist sværere at bevare koncentration, hastighed, præcision og overblik, når synets sløres, og det hele står lidt uskarpt. Og det bliver bare endnu værre i løbet af eftermiddagen og i de mørke måneder, siger Bo Lauenborg, der er chefoptiker og leder af Kontaktinse Instituttet i Aarhus.
På trods af de mange gener, der er forbundet med aldersrelateret nedsat syn, så forholder over 60 pct. sig passivt, og knap 30 pct har slet ikke forsøgt af finde en løsning på problemet.
– Alderssynet kommer langsomt snigende med årene, og derfor vænner vi os til generne. Hvis det skete på én dag, at vores evne til at fokusere og se klart var næsten forsvundet, ville vi blive forskrækkede. Men når reduktionen kommer over en periode på mange år, så glemmer vi lidt, hvor godt øjnene fungerede, da vi var unge, siger Bo Lauenborg.
Knap halvdelen af danskerne, svarer i undersøgelsen, at de har skubbet deres synsproblem foran dem, indtil det havde vokset sig så stort, at de var nødt til at handle.
– Mange venter, til den er helt gal i stedet for at se problemerne i øjnene. Jeg møder mange i 40’erne og 50’erne, der ikke har gjort noget ved deres problem, selvom de har døjet med synsproblemer i årevis – og en væsentlig årsag er vores ungdomskultur med fokus på at holde os unge hele livet. Men aldersrelateret synsnedsættelse kan man ikke træne sig fra, siger Bo Lauenborg.
__________
Kilde: Nordisk undersøgelse om alderssyn blandt 5.195 respondenter fra Norden – heriblandt 1.023 danske respondenter over 40 år.
Undersøgelsen er foretaget af TargetPR i samarbejde med Megafon på vegne af Alcon Nordic A/S.
__________
Langt de fleste med aldersrelateret nedsat syn kan hjælpes med både multifokale kontaktlinser (flere styrker i samme linse) eller multifokale brilleglas. Den multifokale linseteknologi er i dag så avanceret, at folk med aldersrelateret nedsat syn har flere muligheder for at opnå skarpt syn på både nære og fjerne distancer. I de fleste tllfælde med glidende overgang og fuld skarphed på alle fokuspunkter.
Synskirurgi er en anden vej at gå. Flere klinikker tilbyder kirurgiske indgreb mod aldersrelateret nedsat syn. Dermed er der mulighed for at undgå briller og linser.
Kilder: Bo Lauenborg, Kontaktlinse Instituttet i Aarhus og Euroeyes