Psykiatrifonden har lige sat gang i en ny kampagne rettet mod danske forældre. Baggrunden er den nye rapport om børn og unges mentale helbred,, som Vidensrådet for Forebyggelse har lavet. Den viser, at danske børn og unge de sidste 20 år har fået det markant dårligere. Det nedslående resultat fik straks Psykiatrifonden til at gå i gang med en handlingsplan. Og et af punkterne er kampagnen, som skal lære forældrene at takle deres forældrerolle bedre. Et andet vigtigt punkt er folkeskolen, hvor lærerne også skal have bedre værktøjer og mere viden om, hvordan de bedst muligt handler, når elever ændrer adfærd.
– Der er helt sikkert et voksent ansvar, som er delt. Forældrene er nøglepersoner, og så ligger der et stort ansvar i skolerne, hvor børn og unge jo opholder sig mange timer hver dag. Det siger Anne Lindhardt, overlæge og formand for Psykiatrifonden, som har mere end ti års erfaring med at undervise både elever og lærere i at handle på mistrivsel. Hun tilføjer, at det i høj grad også er kommunernes ansvar at gøre mere, så lærerne har de nødvendige ressourcer og kompetencer til at hjælpe børn og unge med psykiske problemer.
– Men de er langt fra ene om ansvaret. Det er et fælles ansvar, og derfor skal vi erkende, at der er behov for at gøre meget mere for børn og unge, og at vi skal hjælpe hinanden, siger Anne Lindhardt, der også mener, at de praktiserende læger skal aktiveres i forhold til at forebygge, at børn og unges psykiske problemer udvikler sig til behandlingskrævende psykiske sygdomme på længere sigt.
– Vi skal undgå at gøre tingene mere komplicerede, end de er. Vores praktiserende læger er jo familielæger, og den struktur virker meget fornuftigt. De praktiserende læger har i forvejen en tæt kontakt til deres patienter. Jeg ved godt , at vi overlader meget til de praktiserende læger. Men de er oplagte ressourcepersoner, når vi skal spotte de første symptomer på mistrivsel og mental ubalance hos børn og unge. Vi skal kort sagt blive bedre til at bruge hinanden, siger Anne Lindhardt.
Hun bakkes op af Jesper Kurdahl Larsen,, der er leder af børn og unge området i Psykiatrifonden. Han understreger, at det er vigtigt at få skabt en fælles dagsorden.
– Derfor har vi lavet den nye forældre kampagne, som giver konkrete eksempler på, hvad forældrene selv kan gøre for at styrke deres børns trivsel, selvværd og robusthed,fortæller Jesper Kurdahl Larsen, der tilføjer, at kampagnen skal hjælpe danske forældre til at blive bevidste om, hvilken type opdrager de er. Om de er eftergivende eller mere autoritære og ikke mindst om forældreskabets betydning for børnenes trivsel, fortæller Jesper Kurdahl Larsen.
Psykiatrifonden også arbejder på at give lærerne bedre kort på hånden i kampen mod, at så mange skoleelever er triste og mistrives. Han vurderer, at initiativer som Headspace og Make it as Teenager er gode eksempler på nytænkning
– De rammer en stor gruppe børn og unge, som vi ikke rigtig hidtil har kunnet tackle. Det handler om 10 til 15 pct., som mistrives men som ikke er så syge, at de har behov for behandling i det psykiatriske system, siger Jesper Kurdahl Larsen. Det er vigtigt, at nye initiativer som Headspace bliver evalueret i dybden, mener Anne Lindhardt.
– Vi har for mange enkeltstående initiativer og savner en samlet plan for opfølgning og evidens, siger hun og tilføjer:
– Hvis et nyt initiativ virker, så handler det om at få initiativet bredt ud, så andre kan få gavn af det. Vi gør ofte tingene meget mere komplicerede end godt er, og derfor sander mange projekter til. Vi skal passe på med, at vi ikke spilder folks penge og vores tid. For det kan koste liv, siger Anne Lindhardt.
Udviklingen i børn og unges mentale helbred går den forkerte vej.
Ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse Ensomhed, søvnproblemer, angst og symptomer på stress er et gennemgående træk hos stadig flere børn og unge. Næsten hver femte 10-24-årige føler sig ofte stresset. De 16-24-årige kvinder er den gruppe i hele befolkningen, hvor stress forekommer mest.
I løbet af knap 20 år er andelen af 11-15-årige, som tager medicin mod hovedpine fordoblet. Mange børn og unge tager smertestillende medicin mod generelt ubehag, tidspres stress og mobning. Antallet af selvmordsforsøg blandt de 10-24-årige er steget, og blandt pigerne er det tredoblet. Rapporten omhandler 10-24-årige og er den største kortlægning nogensinde af udviklingen i danske børn og unges psykiske symptomer og lidelser. |
Skolebørnsundersøgelsen 2014Over halvdelen af de danske piger på 15 år føler sig for tykke. Det samme gælder for en fjerdedel af drengene. Samtidig bliver færre og færre unger overvægtige ifølge samme undersøgelse. Jo ældre pigerne bliver, jo flere føler sig for tykke. Undersøgelsen laves hvert 4. år af Institut for Folkesundhed. Den nye undersøgelse viser, at der er et stort mindretal af elever, som ikke trives. De kæmper med tristhed, træthed, dårlig søvn og lavt selvværd. Det er især pigerne, der ser ud til at være stadigt mere belastede i forhold til drengene. Rigtig mange af de 13-15-årige piger føler sig for tykke på trods af, at de statistisk ikke er blevet tykkere siden den seneste undersøgelse i 2010. Hver tredje 15-årige skolepige har hovedpine mindst en gang om ugen. Mere end hver tredje pige er ked af det mindst en gang om ugen. 4.500 elever i femte, syvende og niende klasse fra tilfældigt udvalgte skoler i hele Danmark har deltaget i undersøgelsen. Kilde: Statens Institut for Folkesundhed og Politiken. |
Test din forældretype på: www.psykiatrifonden.dk |